NOVE OPTUŽBE

Tko koga vodi u Ameriku: Milanović Vargu ili obrnuto?

12.09.2014 u 13:57

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Siniša Varga putuje krajem mjeseca u SAD, kao član Vladine delegacije na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem, u pohod šefovima vodećih američkih IT kompanija. Varga će, potvrđeno je tportalu iz Vlade, zajedno s ministrom znanosti Vedranom Mornarom sudjelovati na sastancima hrvatske delegacije s predstavnicima Cisca, IBM-a, Microsofta, Oraclea i HP-a

Dok se uvrštavanje ministra znanosti u hrvatsku delegaciju koja će se suočiti sa svjetskim IT gigantima čini donekle samorazumljivim, nameće se pitanje zašto premijer u Ameriku vodi ministra zdravlja. Hoće li Varga možda zasebno lobirati za ulaganja u hrvatski zdravstveni sektor? Odgovor na to pitanje u Banskim dvorima ne otkrivaju.

'Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović posjetit će pet vodećih američkih IT kompanija (Cisco, IBM, Microsoft, Oracle i HP), a razlog je posjeta razgovor o mogućnostima suradnje s tim kompanijama. Ministri Siniša Varga i Vedran Mornar sudjelovat će na sastancima u svim spomenutim kompanijama', odgovorili su nam iz Vladine Službe za odnose s javnošću dodajući da će detalje planiranih sastanaka dostaviti naknadno.

Slobodna Dalmacija, u međuvremenu, doznaje da će Milanovića u SAD pratiti čak tri osobe iz zdravstvene administracije, među kojima je i Varga. Na pitanje koji je interes zdravstvenog sustava da šalje čak tri dužnosnika u Ameriku na druženje s IT direktorima, Varga je poručio da je hrvatsko e-zdravstvo prepoznato u svijetu.

Splitski dnevnik otkriva i da je Varga, kao ravnatelj HZZO-a, na račun Zavoda sam sebi odobrio putovanje u Orlando na Floridi, gdje je sudjelovao na skupu informatičkog društva HIMSS i održao predavanje na temu mobilne tehnologije i zdravlja. HIMSS, piše Slobodna, sponzorira korporativna IT industrija, a ove je godine glavni sponzor bio Oracle.


Predsjednik Hrvatske udruge korisnika Oraclea je Davor Ranković, ujedno i predsjednik Centra za izvrsnost medicinskih struka (CIMS), udruge kojoj je do veljače ove godine na čelu bio Siniša Varga. Udruga je bila prijavljena na adresi Vargine privatne stomatološke ordinacije, da bi preselila u prostor u Direkciji HZZO-a u vrijeme Vargina šefovanja tom institucijom. Danas je CIMS prijavljen na adresi Nova cesta 60, kao i Hrvatska Udruga Oracle Korisnika (HrOUG) te tvrtka Monera u kojoj je direktor i jedini zaposleni Davor Ranković.

Današnji ministar, podsjetimo, zbog pokroviteljstva Vlade nad predstojećim liječničkim kongresom u organizaciji CIMS-a, našao se pod optužbama za sukob interesa. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u utorak nije razmatralo taj predmet zbog kašnjenja u prikupljanju dokumentacije, ali je razmatralo Vargin zahtjev za mišljenjem je li imao pravo na naknadu za edukativnu djelatnost dok je bio na čelu HZZO-a - Povjerenstvo je to 'amenovalo' kao zakonom dopušteno.

Slobodna danas izvještava o tome da Povjerenstvo nije znalo da je ministar sam sebi odobrio put u Orlando te je najavilo da će zatražiti očitovanje HZZO-a u kojem je svojstvu dužnosnik sudjelovao na simpoziju.

Više o tom zapletu možete doznati ovdje