SUĐENJE GENERALU GOTOVINI

Svjedok tužiteljstva Gojanović lažno svjedočio

09.09.2009 u 16:41

Bionic
Reading

Četvorica svjedoka obrane generala Ante Gotovine u srijedu su u svjedočenju pred Haaškim sudom putem video-linka iz Zagreba osporavala iskaz svjedoka optužbe Vladimira Gojanovića tvrdnjom da on nikad nije bio pripadnik 113. šibenske brigade Hrvatske vojske te da je lažno svjedočio pred sudom u Haagu

Gojanović je sredinom svibnja 2008. svjedočio kao svjedok haaškog tužiteljstva u postupku protiv generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, trojice generala optuženih za zločine u Oluji, o spaljivanju kuća i pljački imovine te zlostavljanju i ubojstvu jednog ratnog zarobljenika koje je vidio, kako je tada kazao, kao pripadnik HV-a. Svjedok Gojanović već je tada izazvao kontroverzije, obrana Ante Gotovine dovela je u pitanje njegovo sudjelovanje u Oluji, a šibenske i drniške braniteljske udruge izdavale su priopćenja o tome kako ga se nitko ne sjeća iz rata.

U srijedu je iz Zagreba video-vezom svjedočio Joško Babačić, šef šibenske Hvidre. Na Mišetićevo pitanje 'sjećate li se da ste vidjeli Vladimira Gojanovića u bilo kojem trenutku prije 1. kolovoza 1995.? Jeste li ga ikad vidjeli?', Babačić je odgovorio: 'Da, vidio sam ga sigurno, ali to je moglo biti i 1993., 1994. ali u odori Hrvatske vojske nisam ga vidio'.

Tenkist Radoslav Juričev Sudac iz Vodica, rekao je u protuispitivanju Tužiteljstva kako 'Gojanović meni nije s desetinom bio dodijeljen, jer bih ga i poslije poznavao i pričali bismo'. On je kazao kako on sam nije vidio nikakvu palež i pljačku. Uz njih su svjedočili još i Dragan Rak i Davor Zafranović uz tehničke poteškoće u internetskom prijenosu tona iz sudnice.

Juričev Sudac kazao je da je 'kad je vidio da Gojanović laže, rekao da to mora potvrditi osobno, ako bude potrebno'. 'Na TV-u sam vidio da je lažno svjedočio i zgrozio sam se kad sam to vidio', rekao je taj svjedok obrane.

Nekadašnji zapovjednik 3. bojne 113. šibenske brigade Dragan Rak rekao je da Gojanovića osobno poznaje iz 1992. ili 1993. 'Po sjećanju iz '92. ili '93., upoznao sam ga u vojarni Bribirskih knezova preko brata, Ivice Gojanovića koji je moj kolega časnik HV-a, vidio sam ga u uniformi koju su nosili pripadnici ročnog sastava i zaključio da je on tada bio ročnik 113. brigade. Poslije ga nisam nikad vidio pa ni u Oluji ni u vremenu poslije Oluje, dok je postrojba bila na ratištu'.

Dio rasprave protekao je u pokušajima da se ukloni nesporazum između svjedoka s jedne strane i tužitelja i sudaca s druge oko datuma njihova iskaza obrani a koji je dan, po onome što se čulo u sudnici, prije Gojanovićeva iskaza na sudu.