U ZAGRLJAJU PANTOVČAKA

Tko stoji iza stranice predsjednicki-izbori.hr?

12.09.2014 u 16:41

Bionic
Reading

Promidžbena mašinerija za predsjedničke izbore polako se počinje kotrljati pa tako nije ostalo neprimijećeno da se reaktivirala stranica predsjednicki-izbori.hr koja je djelovala i prije četiri godine

Misteriozna je stranica bila bez impresuma, ali smo istražili i došli do podatka kako je hosting registriran na agenciju Manjgura koja je u vlasništvu poznatog PR stručnjaka Krešimira Macana. Nakon našeg zanimanja tko se krije iza stranice ubrzo je kao glavni urednik naveden poznati novinar Drago Pilsel. No krenimo redom, nakon što smo kontaktirali Macana, u prvi mah nije znao o čemu se radi, jer 'Manjgura ima mnogo hostinga i posla', ali ubrzo je potvrdio da je njegova tvrtka vlasnik hostinga na adresi predsjednicki-izbori.hr.

No Macan je odmah porekao da njegova kompanija ima veze sa sadržajem koji se sada objavljuje na njoj. 'Angažiran sam u kampanji za izbore u BiH, radim za tamošnji SDP i nemam veze s izborima u Hrvatskoj', kazao nam je Macan.

PR stručnjak je objasnio kako je prije četiri godine volonterski pomagao studentski projekt na toj stranici. 'Ideja je bila da se na stranici sačuvaju svi tekstovi iz predsjedničke kampanje na jednom mjestu, kao svojevrsni vremenski stroj koji će poslužiti kad ponovno budu izbori', kazao je Macan. Stranica je u međuvremenu, kaže, bila 'živa' cijelo vrijeme, ali se nije ništa objavljivalo jer nije bilo izbora.

Macan naglašava kako je Manjgura sačuvala domenu jer je riječ o dobroj domeni i mislio je da može imati koristi. Sada bi je se riješio, kaže, jer se agencija može dovoditi u vezu sa stvarima s kojima nema veze. A nema veze, napominje, sa sadržajem koji se danas objavljuje na stranici, jer je u procesu pregovora oko predaje skupini ljudi koja je već preuzela uređivanja stranice.

Nakon nekoliko sati od razgovora s Macanom, kontaktirao nas je Drago Pilsel, koji je priznao da je preuzeo vođenje stranice, a vrlo brzo nakon razgovora se i upisao u impressum kao glavni urednik. 'Stranica će objektivno pratiti predsjedničke izbore, ali ću ja imati kolumnu u kojoj ću objašnjavati zašto ću glasati za Josipovića', rekao nam je Pilsel. Kako nam je objasnio stranica je radila bez impressuma jer nije bilo dovršeno njeno preuzimanje. Inače, Pilselova medijska udruga 'Novum' financira se putem donacija i natječaja.

Podsjetimo. Pilsel je u prošloj predsjedničkoj kampanji bio dio tima Ive Josipovića, a nakon pobjede na izborima Josipović ga je htio angažirati kao analitičara.

Zanimljivo je da su se nakon prošlih predsjedničkih izbora za Macanom vukli repovi da je radio iz sjene. Naime, dioničari Kraša sumnjali su da je novcem kompanije plaćen angažman Krešimira Macana na kampanji Nadana Vidoševića. Macana je upravo u vrijeme prošlih izbora angažirao Kraš za potrebe kriznog komuniciranja.