OSUDA PRAVOBRANITELJICE

'Zajednička javna molitva u prostoru škole je neprimjerena'

11.09.2014 u 17:41

Bionic
Reading

Početak školske godine u Hrvatskoj ni ove godine nije mogao proći bez Crkve, koja je u atrijima pojedinih državnih škola upriličila blagoslove učenika i zajedničke javne molitve, zazivajući Duha Svetoga da prosvijetli 'dragu dječicu' kako bi uz asistenciju s neba 'stekli što više znanja u školi, kod kuće, ali isto tako i na vjeronauku'. Dječja pravobraniteljica osuđuje takvu praksu

Navedenim riječima obratio se prvašićima splitske Osnovne škole Skalice fra Luka Banić, samostanski i župni vikar Gospe od Zdravlja, blagoslivljajući djecu i školu prvog školskog dana. Prvašići su s fra Lukom izmolili 'Očenaš', a on njima i roditeljima poručio da se u školi života najvažniji predmet zove vjeronauk.

'Ono što naučimo o svojoj vjeri, kršćanstvu, Bogu, Isusu, Gospi da nastojimo živjeti. Nadam se da ste shvatili ovu poruku i da ćete vi draga dječice tako činiti', kazao je fra Luka, čije je riječi prenijela Slobodna Dalmacija.

Slična se rabota u ponedjeljak odvijala i u Osnovnoj školi Mokošica. Napominjući da u toj školi, kao i u ostalima na području Grada, nisu svi katolici, jer ima učenika srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovijesti, portal dubrovnikpress.hr objavio je da su tamošnji prvašići dobili blagoslov od tamošnjeg župnika i molili 'Očenaš'.

'Nitko nije javio da je druge vjere'

'Našao bi se možda i pokoji Židov, a vjerojatno i pokoji ateist, agnostik, a možda i pripadnik još poneke vjere. No ravnateljica mokoške osnovne škole Anuška Matušić, dok je katolički svećenik s Hrvatima katolicima na glas molio 'Oče naš', izgleda da se uopće nije zapitala kako se osjećaju pravoslavna ili muslimanska djeca i njihovi roditelji. Je li im ugodno, osjećaju li se kao građani drugog reda ili možda zlostavljano', naveo je dubrovnikpress.hr.

Mate Mamić
, ravnatelj škole na splitskim Skalicama, rekao je pak da 80 posto od ukupno 535 učenika te škole ide na katolički vjeronauk te da mu se nitko od roditelja nije javio da je druge vjere. Činjenica da 20 posto djece ne pohađa vjeronauk nije mu zasmetala da prvašiće postroji pred fratrom, vjerojatno uz pretpostavku da su roditelji koji svoju djecu žele poštedjeti govora sa školskog oltara mogli jednostavno posegnuti za njima i iščupati ih iz gomile vršnjaka s kojima će idućih osam godina dijeliti dobro i zlo. Pa im, na svoju dušu, objašnjavati zašto misle da je tako bolje.

Mišljenje roditelja koji su se u ponedjeljak našli na sto muka dijeli, međutim, i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Njezin Ured u posljednje vrijeme zaprima sve više pritužbi zbog toga što se u školama organiziraju vjerski sadržaji, upriličuju zajedničke molitve ili se učenike i nastavnike obvezuje da prisustvuju vjerskim obredima.

'Smatramo da je blagoslov učenika i zajednička javna molitva u prostoru škole, u povodu početka školske godine neprimjeren postupak u državnoj školi. Obvezivanje svih učenika da sudjeluju u vjerskim sadržajima, uključujući i one koji nisu vjernici ili su pripadnici drugih vjeroispovijesti, diskriminacija je tih učenika po osnovi vjere i/ili uvjerenja, u smislu Zakona o suzbijanju diskriminacije, kao i povreda Konvencije o pravima djeteta kojom se jamči sloboda misli, savjesti i vjere', dijagnosticirala je pravobraniteljica.

Time škola, dodala je, ne samo da ne uvažava, već ignorira i zanemaruje različitosti koje postoje među djecom, čime se djeci, u najmanju ruku, šalje zbunjujuća poruka iz koje će ona teško iščitati da su u njihovoj školi, odnosno u društvu, svi ljudi jednakopravni i jednako vrijedni neovisno o svojoj vjeri i svjetonazoru.

Medicinska škola Osijek: Umjesto na nastavu, otiđite u crkvu

Ured pravobraniteljice smatra da je za učenike vjernike takve sadržaje bolje organizirati u vjerskim objektima ili na nastavi vjeronauka, a 'na javnoj školskoj priredbi prvoga dana škole, gdje se očekuje sudjelovanje sve djece, jer se time želi izgrađivati i zajedništvo učenika, nastavnika i roditelja u ostvarivanju zadaća odgoja i obrazovanja, isticati važnost znanja, učenja i sadržaja koji su doista svima zajednički. Pogotovo je to važno za učenike prvog razreda koji će i na temelju tog svoga prvoga susreta sa školom izgrađivati vlastitu sliku o školi, učenju i svijetu koji ih okružuje'.

A upravo u vjerski objekt, župu Preslavnoga Imena Marijina, pozvani su na misu povodom prvog dana školske godine svi učenici i nastavnici srednje Medicinske škole Osijek. 'Prijepodnevna smjena nakon četvrtog sata, zajedno s razrednicima, iz škole dolazi u crkvu, a poslijepodnevna smjena u 12 sati dolazi na misu poslije koje po rasporedu ima nastavu', obznanjeno je na službenim internetskim stranicama škole, a čim su mediji izvijestili o tome, poziv je uklonjen s weba. Slučaj je zabilježio Novi list prenoseći i poziv koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uputilo školama ne bi li se suzdržale od sličnih poduhvata.

'S obzirom na to da se na prvi dan škole uvriježeno održavaju bogoslužja povodom početka nove školske godine, a na kojima su nazočni učenici, učitelji i nastavnici škola, upućujemo na to da je temelj nazočnosti vjerskim obredima dragovoljnost vjernika pojedine vjerske zajednice te ni u kojem slučaju ne može biti obveza ni za učenike niti za radnike škole bez obzira na to što se vjerski obred održava na nastavni dan', priopćili su iz MZOS-a te obavijestili sve osnovne i srednje škole.

Nije, međutim, jasno zašto Ministarstvo nije zabranilo zajedničke javne vjerske obrede povodom početka školske godine u samim školama, osim što je tek konstatiralo da je praksa bogoslužja, eto, uvriježena, pa će biti dovoljno osigurati da nazočnost nije obvezatna, već dragovoljna. Za škole se to moglo i jednostavnije reći: tko voli, nek izvoli; tko ne - mrš van.