Hrvatska GORI I NA MINIRANOM PODRUČJU

Vatra kod Škabrnje ušla u dvorišta kuća

Požar borove šume i niskog raslinja na miniranom području kod Nadina u blizini Zadra, koji je buknuo jutros i približio se kućama, vatrogasci su uspjeli spriječiti i obraniti ih, pa više nisu u opasnosti, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) koja je dojavu o požaru zaprimila u 9,42 sati

Požar gase tri kanadera, četiri air tractora, državna interventna postrojba i vatrogasci iz Zadra i Benkovca te 30 vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Škabrnje, Polače i Sukošana sa svojih 10 vozila. Prema prvim procjenama, požarom je zahvaćena površina od 10 hektara.

Velikim naporom mještana i vatrogasca obranjen je prvi val požara u dvorištima. Gori i na miniranom području, a vatru širi jak vjetar, i to prema jednom zaseoku u Škabrnji.

Podmetnuta tri požara

Očevidom pet požarišta utvrđeno je da je požar podmetnut u čak tri slučaja. Otvoreni plamen ili žar izazvali su tako požar u Prološcu, gdje su osim suhe trave i korova nastradala i dva vinograda sa 300 čokota vinove loze. Protiv nepoznatog počinitelja podnijeta je kaznena prijava. Drugi podmetnuti požar bio je na Hvaru, gdje je izgorjela staja, dok je u Bisku kod Sinja izgorjelo sedam hektara trave. Muškarac (54) osumnjičen je za izazivanje požara u Vinjanima Donjim kod Imotskog, gdje je, paleći sijeno i ovčju vunu, zapalio vinovu lozu. Prijava je podnesena i protiv 48-godišnjaka koji je u Otoku Dalmatinskom kod Sinja brusio i izazvao požar u kojem je stradalo sijeno.

Više od 20 hektara šume, suhe trave i makije izgorjelo je jučer u nekoliko požara na području  Splitsko-dalmatinske županije, izvijestila je danas na konferenciji za novinare policija.

U požaru kod Lovreća jučer popodne izgorjelo je 20 hektara suhe trave i hrastove šume. U gašenju su, uz vatrogasce, sudjelovala i dva kanadera. Oko 17 sati požar je lokaliziran, no 40-ak minuta kasnije uslijed jakog vjetra ponovo se aktivirao. Pripadnici lokalnih Dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD-a) uz pomoć dva kanadera su u 20 sati požar lokalizirali, a požarište se čuva i jutros.

Požar na području mjesta Svirće, na otoku Hvaru, brzo su ugasili vatrogasci s Jelse, a sumnja se, rekla je policija, da je požar izbio kada je 57-godišnjak spaljivao korov uslijed čega mu je vatra izmakla kontroli.

Gorjelo je i u Ublima kod Kaštela, a izgorjela je trava i nisko raslinje. Uz pomoć dva kanadera, dva helikoptera i jednog air traktora, vatrogasci lokalnih Dobrovoljnih vatrogasnih društava požar su lokalizirali oko 18 sati. Iste je noći gorjelo i u Tešijama kod Lečevice. Materijalne štete nema, a vatra je ugašena malo prije ponoći.

Još su na dva mjesta gasili vatrogasci. Prvo u 1,30 sati u mjestu Žedno na Čiovu, gdje je dvjestotinjak metara od mjesne crkve izbio požar, potvrđeno je u splitskoj policiji. Nošena jakom burom, vatra se širila i u jednom je trenutku opasno zaprijetila kućama. Zbog toga je na kraće vrijeme bila zatvorena županijska cesta Arbanija-Žedno.

Oko 2 sata planulo je i u Okrugu Gornjem, gdje je izgorjela tek suha trava i nisko raslinje.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još