HUS-OVE DEMONSTRACIJE

'HDZ sabotirao prosvjed u Vinkovcima'

09.09.2009 u 11:48

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević na današnjem prosvjednom skupu, održanom na vinkovačkom Stadionu malih sportova pred oko tri stotine prosvjednika, upozorio je hrvatske političare i članove Vlade kako je 'krajnje vrijeme da počnu odgovorno obavljati svoj posao i upravljati državom u interesu onih koji su ih izabrali a ne sponzora, rođaka i kriminalne klijentele'

VINKOVCI - Govoreći na skupu organiziranom pod geslom 'Za pravnu i moralnu Hrvatsku', Matijašević je od Vlade zatražio ukidanje kriznog poreza, vraćanje stope PDV-a na 22 posto, uvođenje nulte stope na dobra za svakodnevnu uporabu, prehranu, dječju obuću i knjige, beskompromisan obračun s korupcijom i kriminalom te oduzimanje bespravno stečene imovine.

"Tražimo reformu javne uprave, besplatno školovanje sukladno potrebama tržišta rada, restrukturiranje Hrvatskog fonda za privatizaciju, provođenje suvisle ekonomske politike zasnovane na stavovima struke, te prestanak rasprodaje poljoprivrednog zemljišta", rekao je Matijašević.

'Vadite ruke iz naših džepova'

Osim zastava HUS-a prosvjednici su nosili transparente na kojima je,između ostalog, pisalo 'Voda nam je došla do grla', 'Ukinite harač' i'Vadite ruke iz naših džepova'.

Čelnike sindikata koji su odbili podržati HUS-ove prosvjede optužio je za izdaju interesa radnika od čijih plaća žive, a osvrnuo se i na izjavu predsjednika HNS-a Radomira Čačića koji je sindikate optužio za nerad i nesposobnost, rekavši kako razumije protivljenje Čačića prosvjedima čiji je naziv 'Za pravnu i moralnu Hrvatsku'.

Čačić nema moralno pravo ikome išta reći jer je izravni sudionik moralnog raspada društva time što je, dok je bio u koalicijskoj Vladi, namještao poslove sebi i svojim rođacima, poručio je Matijašević dodajući kako je Čačiću čak zabranjen ulaz u jednu državu.

Vukovarsko-srijemski i vinkovački HDZ optužio je da su se svim silama trudili onemogućiti održavanje prosvjednog skupa u Vinkovcima. Rekao je da su iz vladajuće stranke jučer obilazili sela oko Vinkovaca i govorili im kako prosvjeda neće biti pa je ovako mali broj nazočnih razultat tog agitiranja protiv prosvjeda.  Ministra poljoprivrede Petra Čobankovića optužio je da je radnike vinkovačke Tvornice za preradu voća i povrća 'Vinka' pozvao da se ne odazovu prosvjedu, iako se tvornica već godinama nalazi u izuzetnoj teškoj situaciji.

Predsjednik HUS-a Vukovarsko-srijemske županije Nikola Kaselj upozorio je da prosječna plaća u toj županiji iznosi svega 3.400 kuna. Po njegovim riječima, iako je ratna šteta na trgovačkim društvima u županiji procjenjena na oko četiri milijarde dolara, niti jednom poduzeću do sada nije isplaćena.

Prosvjednicima su govorili i Stjepan Jergović iz 'Glasa potrošača' Vukovarsko-srijemske županije te u ime nezaposlenih Miroslav Končić

Skupu se, iako je u najavi skupa bilo rečeno da neće govoriti političari, obratio i predsjednik Komunističke partije Hrvatske Dragan Batak koji je zatražio povrat tvornica radnicima i zemlje seljacima.

Idući prosvjed HUS-a u četvrtak će se održati u Osijeku, a potom u još četiri grada, dok je završni skup predviđen za 15. rujna u Zagrebu.