RUDOLFOV BROJ

Kosor je civiliziranija od Sanadera

Bionic
Reading

Više je riječ o svojevrsnom civiliziranijem pristupu, obavještavanju stručnjaka, a premijerka me nazvala nakon pregovora s Pahorom

Nisam ni bio uključen u novu fazu pregovora premijerke Jadranke Kosor sa slovenskim šefom vlade Borutom Pahorom, pa stoga nije riječ ni o kakvom mojem isključenju - kazao nam je akademik Davorin Rudolf, donedavni čelnik hrvatskog dijela međudržavne komisije za granicu, komentirajući medijske napise o svojem izostanku s posljednjih susreta dvaju izaslanstava.

Izbjeći stare greške

Imamo prave ljude za taj posao i siguran sam da aktualni pregovaračineće ponoviti pogreške koje su se pojavile prilikom sklapanja sporazumaRačan-Drnovšek, kao i u dogovorima s BiH i Crnom Gorom - ustvrdio jesavjetnik ministra Gordana Jandrokovića.

Prema Rudolfovim riječima, predsjednica Vlade ga je nazvala nakon susreta s Pahorom u Trakošćanu i premijela mu glavne zaključke s tog sastanka. - Premijerki i Ministarstvu vanjskih poslova želim uspjeh u pregovorima, a vjerujem da će pri tome biti konzultirani i hrvatski stručnjaci za međunarodno pravo.

Na naš upit o mogućoj marginalizaciji u novoj rundi pregovora sa zapadnim susjedima, akademik Rudolf kazao je kako je “stvar Vlade koga će uključiti u pregovore”, ali napominje kako stručnjaci svakako moraju biti uključeni u taj vrlo odgovorni i ključni posao za hrvatsku budućnost.

- Nisam uvrijeđen i ne pomišljam da iza bilo čega stoji nekakva politička pozadina, ali sam siguran da su Slovenci odahnuli kada su vidjeli da me nema u pregovaračkom timu.

Isto tako, ne pomišljam da bi premijerka Kosor ili netko drugi potpisao dokument koji nije u interesu Hrvatske. Najvažnije je da se konačno postigne dogovor između Hrvatske i Slovenije koji ne bi išao na štetu bilo koje od dviju pregovaračkih strana - dodao je akademik.

Naš sugovornik smatra kako “premijerka Kosor ima drukčiji stil od Sanadera”, ali o tome nije htio previše detaljno govoriti, nego je dodao kako je više riječ o svojevrsnom civiliziranijem pristupu, odnosno prvenstveno o obavještavanju stručnjaka nakon različitih sastanaka, u konkretnom slučaju nakon pregovora sa slovenskom stranom.