GRADNJA ELITNOG NASELJA

Gdje je zapeo famozan projekt na Milerovu brijegu?

08.09.2014 u 07:21

Bionic
Reading

Osam godina je prošlo otkako je skupina investitora kupila atraktivno zemljište na Milerovu brijegu iznad okretišta Črnomerec u Zagrebu, a četiri od najave gradnje luksuznog stambenog naselja na toj lokaciji. No do danas se projekt nije pomaknuo s mjesta. Radovi nisu započeli, a u dogledno vrijeme ni neće. Potvrdio nam je to jedan od suvlasnika ovog zemljišta, odvjetnik Anto Nobilo

'Ništa toga za sada. Sve stoji zbog tržišta koje nikako da se oporavi. Čekamo bolje dane', kaže Nobilo. Smatra da je bolje pričekati oporavak, jer u ovim uvjetima kupaca za luksuzne nekretnine ne bi bilo dovoljno.

Vlasnička struktura zemljišta površine 28 hektara ostala je nepromijenjena. Tu su uz Nobila i poduzetnik Danko Končar te Mićo i Marko Carić. Milan Mićo Carić dugogodišnji je Nobilov poslovni partner, njih su dvojica svojevremeno splitskom gradonačelniku Željku Kerumu prodala zemljište nekadašnje tvornice 'Nada Dimić' u Zagrebu. Carića se spominjalo i u kontekstu zagrebačke zločinačke organizacije. On je kao poslovni partner ubijenog Zlatka Bagarića svjedočio na suđenju 'dečkima s Knežije'.


Iako je upitno kada će projekt biti realiziran, Nobilo kaže da ne razmišljaju o prodaji atraktivnog zemljišta. 'To je predobar projekt da bismo ga se odrekli', zaključuje.

Na Milerovu brijegu bila je predviđena gradnja naselja s 84 luksuzne vile, a potom i poslovno-stambeni kompleks. Namjera je bila izgraditi elitno naselje s vrtićem, školom te sportskom dvoranom.
Formalni nositelj projekta je tvrtka Miler centar osnovana 2006. kada je zemljište kupljeno, a iste godine je i Grad prenamijenio zemljište u građevinsko, nakon što je ono tri godine ranije bilo proglašeno zelenom zonom. Direktorica je Kristina Braćić, a u nadzornom odboru sjede Zdravko Mihaljević, Mario Špekuluk te Nobilo.

Mediji su ranije špekulirali da je stvarni vlasnik zemljišta famozni Petar Pripuz, hrvatski kralj otpada. Povezanost dokazuje i činjenica da je Mihaljević do 2012. bio direktor tvrtke Reciklaža koja je pripojena Pripuzovoj tvrtki CE-ZA-R. Mario Špekuluk dijeli prezime s Ivom Pripuz Špekuluk, visokopozicioniranom u Pripuzovim tvrtkama C.I.O.S. i CE-ZA-R.

Kroz tvrtku Miler centar prošli su i Drago Tadić, građevinar poznat i po pokušaju podmićivanja sudaca u slučaju Branimira Glavaša, te Ante Pamuković, također povezan s Pripuzovim tvrtkama. Miler centar posluje u crvenom te su u 2013. bili u minusu od gotovo četiri milijuna kuna.