O PEJNOVIĆEVOJ 'PROVOKACIJI'

'Igraju se Golim otokom, žele napraviti beach-bar i sve zatrti'

05.09.2014 u 14:08

Bionic
Reading

Šef Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović nazvao je uvrštavanje Golog otoka među sto državnih nekretnina koje se planira privatizirati 'malom provokacijom'. S druge strane, Darko Bavoljak, predsjednik Udruge Goli otok 'Ante Zemljar', smatra njegovu izjavu neprimjerenim igranjem s mjestom koje to ne zaslužuje

Za Goli otok, otkrio je Pejnović za 'Hrvatsku uživo' HTV-a, stiglo je čak 16 ponuda nakon što je ovaj nenaseljeni otok na Kvarneru, na kojem su tijekom jugoslavenske diktature protivnici režima odsluživali kazne, a mnogi i umrli, uvršten među sto projekata koje Državni ured za upravljanje državnom imovinom stavlja na prodaju.

'Goli otok je naša provokacija. Izložili smo ga javnosti da bismo dobili prijedloge i ideje', kazao je.


Bavoljak iz Udruge Goli otok, koja gotovo deset godina gura prijedlog da se dio otoka na kojem je kaznionica proglasi spomen-područjem, spomenutu izjavu smatra neprimjerenom za takvo mjesto. Više od toga smeta ga činjenica da do sada nitko nije riješio taj problem, a ostaci kaznionice propadaju i devastirani su. Istu je stvar rekao i Pejnović, kojem nije jasno to da se nitko 30 godina nije pozabavio sudbinom Golog otoka.

Ostali dio otoka, poručuje, slobodno neka prodaju, no hrvatska Vlada odavno je to mjesto trebala proglasiti spomen-područjem.

'Njegova izjava pokazuje nekoordinaciju unutar Vlade. Oni se na ovakav način igraju s mjestima koja to ne zaslužuju. Saborski odbor za ljudska prava pet je puta slao požurnicu da se donese Zakon o spomen-području Goli otok. Vlada izbjegava taj vrući krumpir. Oni žele satrti sve što se dogodilo ondje, da se otvori beach-bar i da nestane spomen na stradale ljude', zaključuje.