NALAZ REVIZIJE

HSS plaća Friščiću stan, ali ne plaća dobavljače

09.09.2009 u 08:52

Bionic
Reading

Osim spornog Sanaderovog blindiranog BMW-a, za koji je HDZ još u 2008. godini, dakle prije nego li je i stigao u Zagreb, platio 1,8 milijuna kuna carinskih i drugih pristojbi, vladajuća je stranka u 2008. godini potrošila dodatnih 120 tisuća eura na nabavku još šest osobnih automobila i jednog kombija!

Te podatke otkriva najnovije izvješće Državne revizije o poslovanju političkih stranaka u 2008. godini, a glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić jučer nam je potvrdio kako je stranka po principu 'staro za novo' zamjenila dotrajale automobile, piše Novi list

Naknadno knjiženje

Šira javnost zgražala se kada su nakon izbora 2007. godine dvijenajveće političke stranke HDZ i SDP objavile da su na predizbornuutakmicu potrošile gotovo 44 milijuna kuna za promidžbu i oglašavanje.HDZ-ovci su priznali oko 24 milijuna kuna predizbornih troškova, a SDP19,65 milijuna. No, najnovije izvješće otkriva da su HDZ i SDP još 12milijuna kuna potrošenih na kampanju krajem 2007. godine knjižili uposlovnim knjigama tek u 2008. godini. HDZ je početkom 2008. godineknjižio 5,4 milijuna kuna promidžbenih rashoda iz 2007., dok je SDP naisti način naknadno proknjižio 6,4 milijuna kuna rashoda za kampanju u2007. godini. Direkor SDP-a Gordan Maras objašnjava, međutim, da jestranka u svom izvješću javnosti o sredstvima utrošenim u kampanjiuvrstila i te troškove iako ih je knjigovodstveno provela kasnije,ističući da su, kao što su i objavili, u kampanji potrošili 19,5milijuna kuna.  Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić priznaje da seza dio troškova knjiženih u 2008. godini treba uvećati svota koju su2007. objavili kao trošak kampanje. 'Oko 1,9 milijuna kunazaista se odnosi na troškove call-centra koji je radio i u kampanji alii ostatak godine, a ostalo su troškovi redovitog poslovanja',objašnjava Bačić.

HDZ-ov vozni park prema revozorskom izvješću u 2008. je težio 5,2 milijuna kuna. Još 1,5 milijuna kuna HDZ je potrošio na namještaj i uredsku opremu, te dodatni milijunčić na opremanje poslovnih objekata.

Iako je ukazalo na smanjenje nepravilnosti u poslovanju političkih stranaka, revizorsko izvješće otkriva niz zanimljivih detalja o tome na što stranke troše novac koji im najvećim dijelom stiže iz državnog i lokalnih proračuna.

Tako se iz izvješća može iščitati kako HSS skupo plaća zakup stana za svog predsjednika Josipa Friščića iako, istovremeno, dobavljačima namještaja za uređenje stranačke središnjice u Zagrebu HSS do travnja 2009. godine nije platio obveze 'teške' 388 tisuća kuna. HSS je, uz to, na tečajnim razlikama u 2008. godini izgubio čak milijun i pol kuna.

Kad je, pak, riječ o SDP-u, socijaldemokrati se izgleda »ne pale« toliko na prometala kao HDZ-ovci, ali zato ne štede novac za analizu medija, istraživanje javnog mnijenja i političke savjetnike.

Čak 2,7 milijuna kuna vrh SDP-a potrošio je u 2008. godini na opipavanje pulsa javnosti – 1,9 milijuna kuna za istraživanja javnog mnijenja i analizu medijskih sadržaja, te još 856 tisuća za savjetovanje u odnosima sa javnošću.

Potaknute prošlogodišnjim javnim prozivkama zbog financijske rastrošnosti i nediscipline, hrvatske političke stranke u prošloj su godini ipak urednije poslovale nego prije. Nepravilnosti je puno manje nego 2007. godine kada su sve stranke, osim MDS-a, dobile uvjetno mišljenje revizora.

Za poslovanje u 2008. bezuvjetni prolaz od revizora dobili su HDZ, SDP, HSS, HSP, IDS, SDA i svi zastupnici nacionalnih manjina, dok su uvjetno mišljenje koje ukazuje na propuste u poslovanju dobile HSLS, HNS, HSU, HDSSB i SDSS.

U blagajne jedanaest parlamentarnih stranaka u 2008. se slilo nešto više od 114 milijuna kuna, od čega 88 milijuna iz državnog i lokalnih proračuna.