TRGOVINA MANDATIMA U VINKOVCIMA

HDSSB prijavio USKOK-u dvoje svojih bivših vijećenika

03.09.2014 u 15:47

Bionic
Reading

Zbog sumnje u trgovanje vijećničkim mandatima kako bi se osigurala većina u vinkovačkom Gradskom vijeću, HDSSB će Uskoku kazneno prijaviti dvojicu svojih bivših vijećnika Davorina Pezerovića i Zlatka Jurišića te više nepoznatih počinitelja, izvijestilo je danas u Osijeku čelništvo stranke.

Pezerović i Jurišić nisu poštovali odluku stranke da se na konstituirajućoj sjednici ne ide u koaliciju s HDZ-om, koji nije imao dovoljno vijećnika za formiranje većine u Gradskom vijeću, pa su isključeni iz HDSSB-a, nakon čega su raspušteni stranački ogranci u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Zamjenik predsjednika HDSSB-a Krešimir Bubalo kazao je, na konferenciji za novinare, kako je nedavna odluka vinkovačkog Gradskog vijeća o povećanju naknada dvojici potpredsjednika, Davorinu Pezeroviću i Goranu Čordašiću (HSS) 'do kraja ogolila događaje s konstituirajuće sjednice GV-a'.

S obzirom da je Gradsko vijeće donijelo odluku da se dvojici potpredsjednika naknada poveća s 1600 na 5.225 kuna, što će gradski proračun godišnje koštati više od 120 tisuća kuna, Bubalo sumnja da se radi o političkoj korupciji. Tvrdi kako je stranka imala saznanja da Pezerović, radi osobne dobrobiti, a ne zbog projekata i dobrobiti građana, zagovara koaliciju s HDZ-om, unatoč zabrani predsjedništva HDSSB-a.

'Ovo ne smije biti model izigravanja povjerenja građana Vinkovaca. Sada izlazi na vidjelo na što je sve spreman HDZ, jer je sigurno neprimjereno u vrijeme krize, u gradu u kojem je gospodarstvo na koljenima, povećavati naknadu vijećnicima na razinu osobnog dohotka', poručio je Bubalo.

Uvjeren je kako se u ovom slučaju radi o 'kupovini političke lojalnosti', na štetu vinkovačkog gradskog proračuna, zbog koje će HDSSB podnijeti kaznenu prijavu protiv Pezerovića i Jurišića te više za sada nepoznatih osoba, jer tvrdi kako imaju saznanja o 'još nekim aranžmanima, koji nisu jasno vidljivi, poput ovih u Gradskom vijeću'.

Na pitanje zašto HDSSB-ova vijećnica u Vukovaru Slavica Jelinićglasuje za prijedloge HDZ-a, ako je stav stranke bio da se zabrani koalicija s HDZ-om, Bubalo je odgovorio kako je Vukovar 'specifičnost, koja se razlikuje od Vinkovaca' te kako je u pitanju zajednička odluka više stranačkih razina, u interesu građana Vukovara.

Glasnogovornik stranke Karlo Šatvar pojasnio je kako u Vukovaru nisu ušli u koaliciju s HDZ-om, nego su konstituiranje Gradskog vijeća podržali zbog odgovornosti, kako bi grad izbjegao nove izbore.

'To ne znači da ćemo podražvati svaku odluku, već će se stajališta na Gradskom vijeću donositi od odluke do odluke', dodao je Šatvar.

Sumnju u trgovanje mandatima u vinkovačkom Gradskom vijeću jučer je izrazio i tamošnji ogranak SDP-a.