OLUJNO NEVRIJEME

Kiša ugrožava vodostaje Mure i Une, bura paralizira promet

02.09.2014 u 22:48

Bionic
Reading

Zbog obilnih kiša porasli su vodostaji rijeka, zbog vode na kolniku zatvorene su neke županijske ceste u Međimurju, olujni vjetar stvara probleme na autocestama prema Splitu i Rijeci

Vrh vodenoga vala Mure stigao je u Hrvatsku, no ne očekuju se veće poteškoće, ali raste vodostaj rijeke Une, upozorio je večeras voditelj Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

U Hrvatskim vodama očekuju da će Mura rasti još noćas, ali da njen vodostaj neće premašiti 415 centimetara. Od sutra se očekuje opadanje vodostaja te rijeke.

Đuroković upozorava da je u porastu vodostaj Une, uzrokovale su ga veće količine kiše koje su pale u BiH, a kiša još uvijek pada. Večeras u 21 sat vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici bio je plus 298 centimetara. Redovne mjere obrane proglašavaju se kada vodostaj prijeđe 340 centimetara, što se očekuje tijekom sutrašnjeg dana.

Hrvatski autoklub (HAK) izvijestio je večeras da su zbog vode na kolniku zatvorene županijske ceste Sveti Martin na Muri-Granični prijelaz Sveti Martin na Muri, te Šemovec-Jalžabet, kao i lokalna cesta u zoni Jalževec. Zbog izlijevanja rijeke Mure zatvoren je GP Sveti Martin na Muri.

Zbog olujnog vjetra, samo za osobna vozila, otvorene su A1 između Svetog Roka i Maslenice u oba smjera te između Maslenice i Posedarja u smjeru Zagreba, A6 između Delnica i Kikovice, Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene te Maslenica-Zaton Obrovački. Jak vjetar usporava vožnju na dionici autoceste A1 između Zadra 2 i Skradina.

Na Jadranskoj magistrali između Bakra i Karlobaga zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

U prekidu su trajektna linija Prizna-Žigljen, katamaranska Novalja-Rab-Rijeka i brodska Mali Lošinj-Unije-Susak.

Nakon što je rano jutros za područje rijeke Drave od Varaždina do hrvatsko-slovenske granice proglašena redovna mjera obrane od poplave, nešto poslije deset sati ta je mjera ukinuta, a na snazi je ostala pripremna mjera obrane od poplave. Vodostaj Drave porastao je zbog obilnih kiša u Austriji i Sloveniji.

Redovite mjere obrane od poplave bile su proglašene za područje grada Varaždina te općine Sračinec, Petrijanec i Cesticu.

U Dubrovniku je u nepuna 24 sata pala 191 litra kiše po metru četvornom, što odgovara tromjesečnom prosjeku padalina u jesenskim mjesecima.

Uslijed velikih kiša zamutili su se izvori Omble u Komolcu, Palate u Zatonu, Zavrelja u Zavrelju i Duboke Ljute u Platu. Takva mutna voda nije za piće na području Dubrovnika, Zatona, Orašca, Trstenog, Brsečina, Elafita i Župe dubrovačke pa ju je prije uporabe potrebno prokuhati. Voda se može koristiti za kuhanje, tuširanje i ostale sanitarne potrebe.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za sutra najavljuje promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Najoblačnije, povremeno s kišom bit će u Gorskome kotaru, Lici i središnjem području, dok se najviše suha i sunčana vremena očekuje u Dalmaciji i sjevernim krajevima. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima, sredinom dana će na južnom dijelu oslabiti, na otvorenom moru i okrenuti na sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura između 12 i 17, na Jadranu od 17 do 22, a najviša dnevna od 18 do 23, u gorju malo niža, na Jadranu od 23 do 28°C.

U izgledima vremena od 4. do 6. rujna DHMZ prognozira zadržavanje promjenjivog i nestabilnog vremena. Na Jadranu će bura u četvrtak oslabiti, a u petak i okrenuti na sjeverozapadnjak. Postupno toplije.