MEĐUETNIČKI SUKOB U OTOČCU

UNHCR traži istragu o nepružanju pomoći Srbinu

08.09.2009 u 21:24

Bionic
Reading

Ivan Miletić, ravnatelj Doma zdravlja u Otočcu, opovrgavajući medijske napise da je u nedjelju dežurni liječnik Esad Mujkanović uskratio medicinsku skrb Bošku Radiću, Srbinu iz Vrhovina, izjavio je kako je danas iz Ministarstva zdravstva dobio zadatak da u roku od 24 sata ministru Milinoviću dostavi dokumentaciju o zdravstvenom tretmanu pacijenta Radića

ZAGREB - OTOČAC - Miletić ističe kako u tom domu zdravlja nema diskriminacije pacijenata po nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.

Neki su mediji objavili kako su općinski čelnici Vrhovina optužili liječnika Mujkanovića zbog nepružanja medicinske pomoći Bošku Radiću.

UNHCR duboko zabrinut

Predstavnik UNHCR-a u RH Wilfried Buchhorn izrazio je dubokuzabrinutost vezanu za navodni međuetnički sukob u Otočcu. UNHCR vjerujeda ovakvi incidenti uvelike umanjuju napore za stvaranje uvjeta zapovratak izbjeglica u RH, te potkopavaju golemi trud koji pojedinci,lokalne vlasti, nevladine organizacije, Vlada RH i ljudi svihnacionalnosti ulažu u ponovnu izgradnju zajednica kako bi se prebrodilepodjele iz prošlosti. UNHCR poziva nadležna tijela da što prije provedupomnu istragu o incidentu i da promptno reagiraju, kao što su činiledosada u sličnim slučajevima. 

Ravnatelj Miletić tvrdi kako je pacijent na svoju odgovornost iz Otočca otišao u ogulinsku Opću bolnicu. Smatra da je u Otočcu dobio svu medicincku srb, a je li riječ o pogrešnoj dijagnozi - pokazat će kliničke pretrage CT i EEG u ogulinskoj bolnici. Pacijenta su osobnim automobilom u tu bolnicu prevezli čelnici općine Vrhovina, načelnik Milorad Delić i njegov zamjenik Miroslav Mašić. Oni su zahtijevali prijevoz pacijenta vozilom Hitne medicinske pomoći uz tvrdnju da ima moždanu kap.

Dr. Miletić je je danas bio u ogulinskoj bolnici, gdje mu je rečeno da je pacijent stabilno. Tijekom sutrašnjeg dana Dom zdravlja očekuje dokumentaciju iz Ogulina iz koje će se vidjeti je li možda prema pacijentu bilo propusta medicinske prirode.

Radić je u Dom zdravlja u Otočcu primljen u 13 sati, a oko 16 sati u Ogulin su ga odvezli načelnik Delić i njegov zamjenik Mašić. Liječnik Mujaković nije htio odobriti transport vozilom Hitne medicinske pomoći u bolnicu, jer stanje pacijenta Radića "nije smatrao hitnim". Prema riječima ravnatelja Miletića uslijedio je verbalni sukob Mujakovića i Delića.

U telefonskom razgovoru načelnik Vrhovina Milorad Delić večeras je za Hinu kazao da je on osobno obavijestio ministra Milinovića "o izgredu" u Domu zdravlja. Radić je, kaže, otac njegovog školskoga kolege koji radi u MUP-u Republike Srbije i živi u Novom Sadu.

"Nakon što sam slučaj prijavio on je za mene završen, jer sam siguran da će ministar utvrditi istinu i postupiti po pravilima liječničkoga kodeksa", kazao je Delić.

Prepričao je da je Radić u nedjelju u 11 sati nađen u besvjesnom stanju ispred svoje kuće u Vrhovinama, "a sve što je dobio u Otočcu bila je infuzija, umjesto da ga dežurni liječnik uputi u bolnicu."

Ministar zdravstva Darko Milinović danas je u Gospiću rekao da će njegovo ministarstvo obaviti inspekcijski nalaz. Ako se kojim slučajem utvrdi da je liječnik odbio liječiti pacijenta samo zato što je ove ili one nacionalnosti, takvom liječniku nema mjesta u zdravstvenom sustavu jer ga na to veže i Hipokratova zakletva, istaknuo je ministar Milinović.