BEZ SANKCIJA U STRANCI

Sabo sprema žalbu, vukovarski SDP uvjeren u njegovu nevinost

02.09.2014 u 13:54

Bionic
Reading

Bivši vukovarski gradonačelnik i još uvijek aktualni član SDP-a Željko Sabo zasad neće snositi posljedice u stranci. Iako je na osječkom Županijskom sudu danas proglašen krivim te osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora, SDP-ovci s kojima smo razgovarali naglašavaju da se radi o nepravomoćnoj presudi. Dapače, u vukovarskom SDP-u uvjereni su da Sabo u žalbi može dokazati svoju nevinost

Zbog podmićivanja HDZ-ovih gradskih vijećnika bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo danas je nepravomoćno osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora. Odmah nakon izricanja presude, Sabo je kratko izjavio kako nikada neće priznati nešto što nije napravio i da se 'sjetio Ante Gotovine'.

Iako nije zadovoljan presudom, Sabo je na nju na neki način ipak bio spreman, kaže za tportal njegov odvjetnik Anto Nobilo.

'U kalkulacijama uoči presude predvidjeli smo to da ona bude osuđujuća. Razlog tome je što imamo različita tumačenja zakona i kaznenog djela za koje se teretilo gospodina Sabu. Naime postojali su argumenti i jedne i druge strane te je ovisilo o sudu kojoj će se strani prikloniti. Morate znati da prije Sabe nitko u Hrvatskoj nije osuđen za kazneno djelo podmićivanja zastupnika i da ne postoji sudska praksa na koju se možemo pozvati. Zato je gospodin Sabo bio pripravan na osuđujuću presudu', rekao je Nobilo.

No to što se osuđujuću presudu možda moglo očekivati ne znači da su u Sabinom pravnom timu njome i zadovoljni. Dapače, Nobilo najavljuje da će sigurno u sljedećih 15 dana podnijeti žalbu.

'Žalit ćemo se i s obzirom na odluku i s obzirom na argumente koji su prihvaćeni. Naime smatramo da je ovom presudom povrijeđen zakon jer ono što je Sabo napravio ne može se podvesti pod davanje mita zastupnicima. Osim toga, žalit ćemo se i zbog toga što je pogrešno utvrđeno činjenično stanje i što je nepotpuno utvrđeno činjenično stanje', kaže Nobilo.

Kakva je daljnja sudbina Željka Sabe, priupitali smo i u SDP-u.

'Ne mogu komentirati nepravomoćnu presudu. Moramo pričekati pravomoćnost, a o eventualnim sankcijama će odlučivati stranačka tijela', kazao nam je SDP-ov Nenad Stazić.

Nešto konkretniji bio je predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak.

'Moramo znati da je u pitanju nepravomoćna presuda. Nadam se i uvjeren sam da ima podršku gradske organizacije. I danas se pred sudom na izricanju presude okupila nekolicina ljudi i članova stranke da bi mu izrazili podršku. Vjerujem da će se na drugom stupnju dokazati njegova nevinost. Diplomirani sam pravnik i slušao sam izricanje presude te me to još više uvjerilo. Presuda je takva-kakva je i naravno da ćemo raspravljati o ovoj situaciji, ali siguran sam da Željko ima podršku gradske organizacije', kazao je Bošnjak za tportal.

Iako hrvatske političke stranke uglavnom čekaju pravomoćnost presude za eventualne sankcije svojim članovima, iz SDP-a je nedavno izbačena Marina Lovrić Merzel usprkos tome što u njezinom slučaju presuda, makar i nepravomoćna, nije još ni blizu.

'Kod Željka Sabe i Marine Lovrić Merzel radi se o različitima krimenima, razlozima izbacivanja i uvjetima, pa ne bih povezivao te dvije stvari', poručuje Bošnjak.

RTL Autor: RTL