TKO JE I KAKO ODNIO PRUGU?

Novi detalji afere Kopa beach, uključen i USKOK

01.10.2014 u 10:59

Bionic
Reading

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček telefonski nam je kazala da i dalje ne želi komentirati teške optužbe i kaznenu prijavu koju je protiv nje podignula sisačka oporba predvođena HDZ-om zbog afere Kopa beach. U isto vrijeme slučaj je Općinsko državno odvjetništvo proslijedilo USKOK-u. Oni koji su upozoravali na ovu aferu ukazuju na to da odgovornost za namještanje posla udruzi bliskoj SDP-u nije samo na gradonačelnici iz ove stranke. Misle da bi se istraga trebala proširiti i na članove prozvane udruge, ali i na čelnike HŽ-a

Saborski zastupnik Hrvatskih laburista Mladen Novak, koji je do imenovanja u Sabor proveo radni vijek u HŽ-u te je ujedno član saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu, smatra da je kaznena prijava protiv SDP-ove sisačke gradonačelnice kriv potez.

'Koliko god to nekima možda zvučalo krivo, ne vidim njezino kazneno djelo. Slanje preporuke HŽ-u za udrugu Kopa beach je nemoralno, ali ne mislim da je kazneno djelo', kaže za tportal Novak. Smatra da je krimen Ikić Baniček jednak onome zbog kojeg je nekadašnja ministrica Mirela Holy izgubila fotelju u Vladi. Podsjetimo, Holy je poslala e-mail direktoru HŽ-a tražeći zaštitu od šikaniranja za suprugu stranačkog kolege koja je radila u HŽ-u.

Zašto HŽ sam nije napravio taj posao?

Novaku su sumnjiviji članovi udruge koja je dobila posao raščišćavanja pruge Sisak – Karlovac, i to na dionici od Petrinje do Karlovca. Naime Ikić Baniček je preporuku za njih poslala HŽ-u i prije nego što je udruga formalno osnovana. Nije imala nijednu zaposlenu osobu niti mehanizaciju za taj posao.

'Kažu da je nekima iz udruge skočilo imovinsko stanje nakon tog angažmana. HŽ mi je također dvojben', napominje Novak. Pita se zašto sam HŽ, tj. tvrtka Pružne građevine, nije sama obavila posao raščišćavanja pruge koja nije u funkciji od Domovinskog rata. 'Ljude u HŽ-u tjeraju na burzu, a ovima besplatno daju posao iako nemaju nijednog stroja, nijednog radnika. To je očito pogodovanje. Udruga je uzela sedam privatnih tvrtki kao podizvođače. Procjenjuje se da je vrijednost sekundarnih sirovina s te trase oko deset milijuna kuna. Zašto HŽ nije to napravio?', pita se Novak.

Kaže da mu je žao zato što je udruga uzela ime Kopa beach, dosad vezano za volonterski rad ljudi koji su sami obnovili zapuštenu sisačku plažu na rijeci Kupi. Pitanje o ovoj aferi postavio je i sa saborske govornice u ožujku ove godine. Postavit će ga i pisanim putem jer su u tom slučaju nadležni primorani odgovoriti.

'Neka prošire istragu na članove udruge i HŽ'

Predsjednik sisačkog HDZ-a Željko Krapljan, koji je podnio kaznenu prijavu protiv Ikić Baniček, kaže da još nije pozvan na razgovor u Državno odvjetništvo, no dobio je obavijest da je prijava protiv sisačke gradonačelnice s Općinskog prebačena na Županijsko državno odvjetništvo u Sisku.

Ne slaže se s Novakom koji tvrdi da gradonačelnica ima samo moralnu odgovornost. 'Ako svjesno organizirate SDP-ovu ekipu, vi ste sudionik. Ona je 15 dana prije nego što je udruga osnovana tražila posao za njih. Pisala je da je udruga nagrađivana za svoj rad, a udruga Kopa beach nikada nije nagrađivana. Oni su novoformirani i uzeli su ime skupine volontera koja je dobila nagrade za svoj rad', kaže Krapljan.

Tvrdi da gradonačelnica svakodnevno pije kavu s potpredsjednikom udruge Goranom Kajganom, a on je u međuvremenu postao direktor poduzeća koje se bavi preradom drva, te da na pruzi ima napretek drvne građe. Krapljan kaže da je on za Ikić Baniček sakupljao novac u protekloj kampanji za lokalne izbore.

Krapljan je i ranije naglašavao da je predsjednik udruge Kopa beach Robert Novosel aktivan SDP-ovac. Tajnica udruge Selma Branković supruga je SDP-ovca Milana Brankovića, vijećnika i bivšeg dopredsjednika Gradskog vijeća. I Branković i Novosel su nakon lokalnih izbora zaposleni u sisačkom gradskom poduzeću Komunalac.

'Podnijeli smo prijavu protiv gradonačelnice. Neka stručne službe utvrde tko je iz udruge kriv i tko je uzeo novac', poručuje.

Nije nestao samo most, nestao je i kamen

Ova afera ima još jednu stranu. Naime prodrmala je i petrinjsku lokalnu samoupravu. Osim što je preko noći uklonjen željeznički most preko rijeke Petrinjčice, na trasi pruge planirano je otvaranje biciklističke staze, a kako mosta više nema, upitan je i ovaj projekt.

Petrinjski HSLS-ovac Zlatko Medved, na čelu gradskog poduzeća Privreda koje se brine za vodoopskrbu i odvodnju, napominje da je Ministarstvo pomorstva, prometa i veza obećalo da će kamenu građu s pruge donirati jedinicama lokalne samouprave za popravak cesta.

'Rekli su da će nam dati kamen s dionice Greda - Novska, ali objasnili smo im da je to daleko i da ga imamo kod nas - kako se već skida pruga, zatražili smo taj kamen za saniranje cesta. Iz Ministarstva su nam rekli da radovi kod nas nisu u tijeku', prepričava Medved. Kako bi im dokazao da je uklanjanje pruge kod Petrinje itekako u tijeku, poslao je i fotografije koje to dokazuju. U međuvremenu je nestala pruga, a nestao je i most. Kamen koji je trebao biti dan jedinicama lokalne samouprave odnosili su privatnici koje je angažirala udruga Kopa beach, tvrdi Medved.

'Nevjerojatno je to da netko proda građevinu poput mosta starog sto godina i da projekt biciklističke staze može propasti zbog toga. Što će sad? Graditi novi? Hrpa bandita proda to za staro željezo. To je društvena šteta', zaključuje Medved.