ŠAPUTANJE PRED KAMERAMA

Mesić nudi Vidoševiću čvršću potporu

08.09.2009 u 19:25

Bionic
Reading

Kamera Nove TV zabilježila je razgovor ispod glasa o budućim zajedničkim nastupima predsjednika Stjepana Mesića i predsjedničkog kandidata Nadana Vidoševića. 'Mislim da je dobro da se malo više zajedno pojavljujemo u javnosti', šapnuo je Mesić Vidoševiću. 'Odlično, super', odgovorio je Vidošević Mesiću

ZAGREB - Tako su danas Mesić i Vidošević šaputali jedan drugom, pritom misleći da ih nitko ne čuje. Dogovor o češćem druženju dolazi nakon što je predsjednika Mesića, navodno, Ivo Sanader zamolio da ne podrži Nadana Vidoševića kao predsjedničkog kandidata, izvještava Dnevnik.hr

Ne zna se što je predsjednik odgovorio Sanaderu, ali očito ga nije odlučio poslušati. Kada su novinari Nove TV upitali Vidoševića je li mu Mesić ikad indirektno priznao da će ga podržati, odgovorio je da na taj način s njim nikad nije razgovarao. 'Od njega to nisam ni tražio', kratko je objasnio Vidošević. Predsjednika Mesića su pitali treba li Vidošević odstupiti s mjesta predsjednika Komore. 'Kad bi za izbornu kampanju koristio Gospodarsku komoru, onda bi se moglo o tome razgovarati, ali on sada radi svoj posao', rekao je Mesić.

'Ne mogu mi oduzeti pravo na rad', istaknuo je Vidošević i dodao da će i sad i iduće godine podupirati hrvatsko gospodarstvo, tamo gdje to može.

'HDZ vodi u spletkama'

Dražen Lalić ne smatra da je u HDZ-u raskol na vidiku jer u biti imajudva kandidata, Vidoševića i Hebranga. 'Uvjeren sam da u HDZ-u postojinetko tko igra pametno... HDZ uvijek vodi dvostruku igru i u spletkamasu uvijek ispred SDP-a. Mislim da je vrlo moguće da u drugom krugu, uslučaju ulaska Vidoševića i Josipovića, Jadranka Kosor pozove birače daglasuju za Vidoševića, a ne za mrskog neprijatelja, za SDP',kaže Lalić.

Dražen Lalić s Fakulteta političkih znanosti za Dnevnik.hr kaže da nema ništa sporno u traženju naklonosti Mesića jer se takvo nešto događa i u ostalim demokratskim zemljama, isto kao što u SAD-u  imamo 'endoresement' odlazećeg američkog predsjednika. Lalić je odmah napomenuo da to ne mora puno značiti, kao što to u Americi nije pomoglo Colinu Powellu. Ipak, Lalić predviđa, kao vrlo vjerojatnu mogućnost, da će Mesić kao svog pulena odabrati Nadana Vidoševića, a da HDZ cijelo vrijeme ovdje igra dvostruku igru.

'Prvo treba shvatiti da Mesić ipak predstavlja određeni kontinuitet u odnosu na prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. On je imao drugačiji politički stil u odnosu na Tuđmana, ali se ne smije zaboraviti da je Mesić ipak izvorni HDZ-ovac. Sve to treba gledati u kontekstu HDZ-a koji ipak predstavlja prosjek hrvatskog naroda, što najbolje dokazuje HDZ-ova organizacija po općinama, u čemu SDP niti približno ne konkurira', rekao je Lalić.

Dražen Lalić smatra da Mesić kao izvorni HDZ-ovac ima više simpatija za Nadana Vidoševića, koji je također izvorni HDZ-ovac, nego što ih ima za nekog iz neoliberalnog tabora poput Vesne Pusić i Damira Kajina. 'Mesić se sigurno neće kladiti na konja koji neće pobijediti. A Nadan Vidošević za sada ima sve poželjne prednosti. On dobro komunicira, dobro je poznat, koristi apsolutno i najmanju sitnicu koja može biti njegova prednost. Često se zanemaruju i žene koje će imati veliku ulogu u odabiru predsjednika, a sigurno je da je Vidošević njihov favorit', upozorava Lalić i kaže da vjerojatno Mesiću odgovara da bude desni predsjednik kad će po svemu sudeći iduća vlada biti lijeva, a on želi i tada zadržati utjecaj.

Branko Caratan s Fakulteta političkih znanosti smatra da nema većeg značaja Mesićev odabir njegovog favorita te da bi taj odabir mogao samo utjecati na birače opozicije. Caratan je uvjeren da će Mesić pasti upravo na nekog od kandidata opozicije te ne vjeruje da će naklonost pokloniti Vidoševiću baš zato što potječe iz HDZ-a.

'Predsjednik Mesić i Vidošević uistinu jesu dobro surađivali u proteklih osam godina na gospodarskom i vanjskopolitičkom planu, ali u funkciji predsjedničkog kandidata to je ipak bitno drugačije. Mislim da odabir predsjednika Mesića nema puno utjecaja na birače HDZ-a, ima samo na one iz kruga opozicije', kaže Caratan. Profesor s FPZ-a smatra kako se ovdje radi samo o osobnim afinitetima predsjednika Mesića, a ne o njegovim političkim kalkulacijama.