TUŽIO I HTV

Hoće li se Milanović pojaviti na sudu zbog Bandićeve tužbe?

02.09.2014 u 11:53

Bionic
Reading

Gotovo s nevjericom u javnosti je dočekana vijest da će RTL zbog prenošenja izjave premijera Zorana Milanovića zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću vjerojatno morati isplatiti 50.000 kuna. Naime zbog izjava koje je Milanović dao u jeku kampanje za lokalne izbore Bandić je tužio nekoliko medija i novinara, od kojih je prvi nastradao RTL

U Hrvatskom novinarskom društvu smatraju da se radi o odluci koja bi mogla biti negativni sudski presedan jer ono što premijer govori o jednom od također najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj - o zagrebačkom gradonačelniku - to je javni interes, a intervju je vođen u dobroj vjeri da informira gledatelje.

'Nije trebalo kazniti RTL zbog klevete. Radilo se o intervjuu s premijerom Milanovićem uživo, pa urednici i voditelj, i da su htjeli, nisu mogli ukloniti izjavu. U ovom slučaju bitno je, kad premijer aludira na takve stvari u slučaju gradonačelnika Zagreba, i dužnost je medija da prenesu takve ocjene s visokog mjesta, kao što je premijersko, jer to je javni interes. Odgovornost je u ovom slučaju na premijeru Milanoviću, no njega Bandić nije mogao tužiti jer je zaštićen imunitetom, a ne na mediju', prokomentirao je za tportal predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka.

Podsjetimo, nepravomoćnom presudom zagrebačkog Općinskog građanskog suda RTL-u je dosuđena kazna od 50.000 kuna zbog prenošenja Milanovićeve izjave, za koju Bandić smatra da se radi o kleveti.

Bandić je ustvrdio da ga je premijer Milanović u javnom istupu doveo u vezu s korupcijom i kriminalom.

'I kad sam rekao da je to klijentelistička družina, da Zagreb treba očistiti od korupcije - to sam mislio i to mislim i dalje. To je klijentelizam, to je korupcija', rekao je premijer u RTL-ovoj emisiji uživo.

Iako je presuda protiv RTL-a iznenadila mnoge, nju omogućuje Kazneni zakon. 'Istina je da zakon to omogućava, ali tu je i pitanje sudske procjene. Ovo je previše bitna stvar da bi mediji stradali zbog takvih animoziteta. Mislim da bi ovaj dio zakona trebalo mijenjati, pogotovo u slučaju programa uživo i kada urednici nisu mogli reagirati. Ovo ide na štetu medija, pogotovo u situacijama u kojima neku klevetu ili uvredu morate prenijeti u izvornom obliku jer ono što je rečeno ima svoje značenje', kaže nam Duka, uvjeren kako se Općinski građanski sud u Zagrebu ovom presudom opredijelio za cenzuru, a protiv novinarskih i medijskih sloboda.

Zbog ove i sličnih Milanovićevih izjava Bandić nije tužio samo RTL. Na tapetu su se našli i neki novinari Novog lista te HTV.

Odvjetnik HTV-a Emil Havkić potvrdio nam je da se postupak koji je pokrenuo Bandić još uvijek vodi. Kako doznajemo, novinari i urednici odgovorni za prenošenje Milanovićeve izjave saslušani su još proljetos, a već za sutra sazvano je novo ročište. Na njemu je, kaže nam Havkić, zakazano saslušanje premijera Milanovića.

Je li predsjednik Vlade dobio ikakav poziv te hoće li se pojaviti na sutrašnjem ročištu, pokušali smo doznati i u Banskim dvorima, no do trenutka objave ovog teksta nismo dobili odgovor.