SPLITA ZATVORIO VRATA

Makarska će otpremati smeće u 550 km udaljeni Varaždin?

01.09.2014 u 20:59

Bionic
Reading

Splitska Gradska uprava zatvorila je danas odlagalište Karepovac za otpad iz Makarske, a makarski gradonačelnik Tonči Bilić rekao je s tim u vezi kako se nadao da će se dogovor sa županijom iz travnja ostvariti te kako mu je sada jasno da je Split bio jedini supotpisnik ugovora o prihvaćanju makarskog otpada, a ostali gradovi iz županije ugovor nisu htjeli potpisati.

I direktor makarskoga Komunalnog poduzeća Čedo Crljen rekao je kako je - kad se u travnju zaključivao ugovor sa splitskom Čistoćom - bio svjestan da problem makarskog otpada nije trajno riješen, ali je vjerovao da će župan s gradovima i općinama provesti dogovor koji bi bio rješenje do otvaranja odlagališta Lećevice.

Gradonačelnik Bilić rekao je da će Makarska pronaći rješenje tako što će se koristiti legalnim deponijem izvan Splitsko-dalmatinske županije te da ima nekih tehničkih problema u vezi s privremenim odlaganjem smeća u Varaždinu, a nada se da će grad i makarsko Komunalno poduzeće to privremeno uspješno riješiti.

Makarsko smeće krajem ožujka već je bilo otpremano u 550 kilometara udaljeni Varaždin.

'Preostaje nam reorganizacija i nabava jednog vozila i kontejnera, zaposliti nekoliko vozača i zatim znatno povećati cijenu naših usluga. Prošle godine za odvoz i deponiranje komunalnog otpada makarsko Komunalno poduzeće izdvojilo je više od milijun kuna. Problem smeća moramo podijeliti s makarskim građanima', istaknuo je direktor komunalnog poduzeća Crljen.

O mogućem otvaranju negdašnjeg odlagališta otpada na Donjoj gori na Biokovu Crljen je rekao kako se nada se da ga kolege i Podgorani neće krivo razumjeti, kako je svjestan da je prijedlog suprotan strategiji zbrinjavanja otpada na državnoj razini, ali u ovoj situaciji treba priznati kako bi to bilo najbolje rješenje do otvaranja odlagališta Lećevice.

Naravno, deponiranje treba obavljati na sasvim drugi način nego do 2004. godine. Od deponiranja smeća, saniranja odlagališta i eko-rente Podgora bi mogla imati gotovo jedan godišnji proračun iz kojega bi vlasnicima zemlje bila isplaćena naknada, rekao je Crljen.