BALDASAR O MAKARSKOM SMEĆU

'Split je podmetnuo leđa, ali više ne može'

01.09.2014 u 17:19

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar izjavio je danas da je Split proljetos podmetnuo leđa i prihvatio makarsko smeće na Karepovcu te da je to bilo privremeno rješenje, a budući da se tijekom ljeta taj otpad višestruko povećao, 'Čistoća' i stanari koji žive u blizini odlagališta to više ne mogu podnijeti pa Split više neće preuzimati taj otpad.

'Split je tada kao grad s najbolje sređenim deponijem prihvatio prvi i najteži dio preuzimanja makarskog smeća. Trogir, Sinj, Vrgorac i Imotski su se trebali nakon toga solidarno dogovoriti i preuzeti to smeće', rekao je Baldasar.

Dodao je da je županija pripremila ugovor koji, koliko zna, osim njega nitko drugi nije potpisao. 'Upozorili smo ih da će Split podmetnuti leđa samo privremeno. Osobno sam zvao više puta kako bih provjerio što se događa, a dva gradonačelnika su mi odgovorila kako se nemaju namjeru toga držati', rekao je Baldasar.

Gradonačelnik je rekao da se makarski otpad tijekom ljeta povećao jer grad i njegova rivijera u sezoni ugošćuju više od deset tisuća registriranih i još nekoliko tisuća neregistriranih gostiju, zbog čega se količina otpada povećala za pedeset posto od uobičajene. 'Gradska tvrtka 'Čistoća' i stanari koji žive u blizini Karepovca to više ne mogu podnositi', istaknuo je Baldasar.

Podsjetio je kako je Split poštovao sve ugovore i obećanja i prema ostalim gradovima na Makarskoj rivijeri koji na Karepovcu smeće mogu odlagati samo do kraja rujna.

'Neki od tih gradova su nam poručili da to tako neće ići, a ja im odgovaram - kako misle da će ići. Korektno i pošteno smo im pomogli na sve moguće načine. Cijenu nismo znatno povećali. I što bismo sada trebali? Moliti ih da to ne rade? Deponij ćemo zatvoriti za sve, osim za grad Split', istaknuo je gradonačelnik.

Dožupan Ante Šošić začuđen je izjavom ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića u vezi sa zabranom odlaganja makarskog smeća na Karepovcu. On je rekao kako do trajnog rješenja - izgradnje centra za gospodarenje otpadom Lećevice Splitsko-dalmatinska županija treba osigurati privremeno rješenje.

'Županija nema ingerencije za zbrinjavanje otpada na području grada ili općine. Zakonom koji je lex specialis propisana je obveza gradova i općina da se pobrinu za svoj otpad. Obveza županije je izgradnja regionalnog centra za gospodarenje otpadom', izjavio je dožupan Šošić i još jedanput pozvao okolne gradove i općine da preuzmu makarsko smeće.