BLOG POTPREDSJEDNIKA HDZ-A

Milanović podsjeća Prgometa na Mirka Topalovića iz 'Maratonaca'

01.09.2014 u 15:26

Bionic
Reading

Potpredsjednik HDZ-a Drago Prgomet na svom je blogu pozvao Zorana Milanovića da odstupi s dužnosti u svjetlu pada BDP-a 11 kvartal za redom. 'Raspišite izbore! Nemojte nam ubijati nadu. Ako se ne sjetite boljeg razloga, recite, na primjer, da Vam majstori nisu dobro popravili vodovodnu cijev - opet je pukla, pa morate otići. Vi biste barem naveli razlog', poručio mu je Prgomet

'Ovotjedni se pad BDP-a nije mogao zadržati u okviru mog TV ekrana. Lupio je o pod stana. Susjedu ispod nas buka nije izazvala posebnu pozornost jer mu se zadnjih tri godine to ionako stalno događa. Nažalost, u ovoj državi jedina kretnja je kretnja dolje. Optimističniji kažu - sve je stalo. Samo djeca rastu. Slaba nam je to utjeha jer ćemo ih ionako teško zadržati. Ne budemo li puno toga mijenjali. Za početak, promjena nabolje nastala bi samo jednom Vašom odlukom: raspisivanjem prijevremenih izbora! Vi to možete učiniti! Mnogima je to zadnja nada!

Takva je odluka ozbiljna, a ja ću Vam na jednostavan način pokušati objasniti zbog čega mislim da je krajnje vrijeme za to. Vjerojatno ćete pomisliti kako ću Vam negirati legitimitet kao premijera. Ne. I Vas je, kao i sve dosadašnje Vlade (i kao što će to i ubuduće biti), birao hrvatski narod, hrvatski građani. Za utjehu, i drugi narodi, politički stariji i zreliji od Hrvata, znaju izabrati pogrešno. Komedijaš Beppe Grillo umalo je postao premijer Italije. Nisu se ni Francuzi usrećili. Doduše, tamo su i loše ankete razlog za odlazak.


No ovdje se radi o koži hrvatskog naroda koji je duboko razočaran Vašim radom, iako mislim kako Vas se povremeno nepravedno optužuje za stvari za koje niste krivi. Doista, u takvim prilikama imam razumijevanja za Vas. Nije Vam lako. Liberal koji vodi socijaldemokratsku stranku. Gotovo nespojivo. Često primjećujem dobre namjere. A znate već onu o paklu, putu i dobrim namjerama. Shvaćam i da Vas često ne razumiju. Obrazovani ste, daleko nadmašujete prosjek. Izvrsno govorite engleski. Ni to Vam ne uzimaju kao vrijednost. Druge se zbog poznavanja stranih jezika navodi kao političare za primjer.

Svi su Vam dosadni - članovi partije, ministri, opozicija, sindikati, poduzetnici, Crkva, građani… Kao da je za Vas Bijelo dugme odsviralo onu poznatu: Životi gnjave, smrti gnjave. Mrzim priče i šuplje glave. I mudrace. Uvijek iste face.

Duboko ste uvjereni kako su Vaše mogućnosti davno nadrasle ovu malu zemlju. Rekli ste da možete trojicu nositi u zubima. Pokazali ste to kada ste izbacili Linića. Svaka čast, njega nije lako nositi. Mislim da Vam je to najbolji potez kao mandatara ove Vlade. Izgleda da Vas je dobro izmorio. Ne vidim da više možete išta po(d)nijeti (kamoli još dvojicu), a trebali biste izbaciti još barem njih desetoricu.

Na godišnjem ste radili na tjelesnoj izdržljivosti. Trčali ste svaki dan. Kad sam Vas vidio dobro oznojenog u sportskoj opremi, prva asocijacija mi je bila crna komedija 'Maratonci trče počasni krug'. Ne znam, pripremate li se i za koji krug maratona, ali svakako nemojte preuzeti ulogu najmlađeg člana obitelji iz tog filma, Mirka Topalovića. Mladi je Mirko bio uvjeren kako ga nitko ne razumije, nitko ne voli i da svi ga podcjenjuju. Odlučio je preuzeti stvari u svoje ruke. Završetak i sami znate.

Hrabrosti Vam ne nedostaje. Odigrali ste hrabro, pokeraški, kada ste dozvolili tajno glasovanje na Glavnom odboru SDP-a. Imate li hrabrosti za jači potez - raspisivanje prijevremenih izbora? Dok je lakoća izjava već postala Vaša prepoznatljivost, sad imate priliku pokazati lakoću donošenja dobre odluke.

Raspišite izbore! Nemojte nam ubijati nadu. Ako se ne sjetite boljeg razloga, recite, na primjer, da Vam majstori nisu dobro popravili vodovodnu cijev - opet je pukla, pa morate otići. Vi biste barem naveli razlog', piše Prgomet na svom blogu