OKOLIŠ OKO SPOMENIKA

Zagrebački Tomislavac dobiva novo lice

01.09.2014 u 14:50

Bionic
Reading

Po prvi put u povijesti otkada je napravljen spomenik kralju Tomislavu, izvorno će se urediti njegov okoliš kako je predviđeno, najavio je danas na konferenciji za novinare zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

'Došao je red da, prvi put u povijesti otkada je napravljen Tomislav, uredimo njegov okoliš jer on nikad nije uređen kako je predviđeno', rekao je Bandić. 'To će biti puno ljepše nego sada, umjesto ove ledine, ovdje će sada biti prekrasan okoliš trga na kojem će nam pozavidjeti mnoge europske metropole', dodao je.

Arhitekt Branko Silađin koji radi na rekonstrukciji, podsjetio je da je uređenje samog trga u zadatak dobio prije 35 godina te da je na njemu radio iz jednostavnog razloga - stanovao je u blizini. Naglasio je da je projekt bio kompliciran, ali i da se s realizacijom stalo zbog nedostatka financijskih sredstava.


Gradonačelnikovom inicijativom 2011., pristupilo se rješavanju ulaznog dijela. 'Izvedeni su kiosci s nadstrešnicama, a na ovome se stalno radilo i dorađivalo', kazao je Silađin. Napravljena je revizija samog okruženja, platoa, koji treba biti belvedere, tj. da se do spomenika može doći i da se on može sagledati sa svih strana i tako doživjeti ulaz u grad.

'Te godine malo je revidiran projekt iz 80-te, belvedere je tad imao stepenice, kako bi se tome pristupilo, sad smo ih u cilju ukidanja arhitektonskih prepreka ukinuli i napravili skromniji kameni obrub oko platoa, koji je pretvoren u klupe', rekao je.

Istaknuo je da je to sada detaljno napravljeno i da su troškovnici gotovi. Dileme su, kaže, imali oko kamena, nisu mogli upotrijebiti domaći kamen nego granit radi tehničkih uvjeta, naime, naši kameni su pješčenjaci i lako propadaju.

'Definitivno još odluka nije pala, ali će se uskoro donijeti i krećemo', istaknuo je.