IZVJEŠĆE MORH-A

MIG pao zbog kvara, a ministar Kotromanović 'žali'

01.09.2014 u 14:41

Bionic
Reading

Tehnički kvar na hidrauličnom sustavu razlog je nedavnog pada MIG-a 21 kod Donje Lomnice, stoji u izvješću Ministarstva obrane predstavljenom na sastanku Vijeća za obranu na Pantovčaku

Ministar Ante Kotromanović na Vijeću za obranu predočio je izvješće o padu MIG-a 5. kolovoza. Uzrok pada je kvar na hidrauličnom sustavu koji je zakazao, što je izazvalo lančanu reakciju na drugim tehničkim elementima zrakoplova, ističe se u izvješću. Vijeće je dobilo i izvještaj o funkcioniranju zapovjednog lanca tijekom spomenutog događaja, izvijestio je predsjednik Ivo Josipović

'Načelnik Glavnog stožera nas je izvijestio kako je posebno povjerenstvo zaključilo kako nije bilo pogrešaka ili povreda procedure u donošenju vojnih odluka i lancu zapovjedanja u upravljanju MIG-om 21', rekao je predsjednik.

U nastavku istrage o padu zrakoplova provest će se dodatna vještačenja i analize kako bi se utvrdio razlog kvara hidrauličnog sustava. Kotromanović je izrazio žaljenje zbog događaja za koji se nada da se neće ponoviti.

'Povjerenstvo će raditi i dalje. Završno izvješće kad bude također ćemo s tim upoznati javnost. I to je sad sve što mogu reći što se tiče pada MIG-a. Nažalost, vidjeli ste, padaju i u drugim zemljama. Nadamo se da se to više neće događati. Iako smo svjesni opasnosti da se bilo što može dogoditi kad se radi o vojnim snagama. Svaki dan 15 tisuća ljudi radi puno zadaća, s oružjem, i to je naprosto uvijek blizu nečega nepoželjnog za sve', zaključio je ministar obrane.