PODACI EUROSTATA

U Hrvatskoj je mnogo više nezaposlenih žena nego muškaraca

01.09.2014 u 10:10

Bionic
Reading

Kako ističe njemački tjednik Die Zeit, pozivajući se na podatke Eurostata, u Hrvatskoj žene naročito teško dobivaju posao

U Europskoj je uniji u srpnju 24,85 milijuna ljudi bilo bez posla, prema službenim podacima Eurostata, no indikativno je to da broj nezaposlenih po spolovima nije baš isti u određenim državama. Iako su na cjelokupnom prostoru EU-a muškarci i žene skoro pa jednako nezaposleni te postotak nezaposlenih muškaraca iznosi 10,1, a žena 10,3 posto, u nekim je članicama razlika mnogo veća na štetu žena.

Primjerice u Hrvatskoj, u kojoj je četiri posto više nezaposlenih žena nego muškaraca. Nezaposlenih muškaraca je 14,1, a žena 18,5 posto. Ni u jednoj drugoj članici EU-a razlika nije tako velika, osim u Irskoj, u kojoj je situacija obratna – nezaposleno je četiri posto više muškaraca. Slična probleme pri nalaženju posla imaju i muškarci u Litvi.

Die Zeit podsjeća da je i dalje najveća nezaposlenost u Grčkoj i Španjolskoj, a najbolja je situacija u Njemačkoj i Austriji.

Dobra vijest je to da se proteklih mjeseci u kriznim državama na jugu Unije iz mjeseca u mjesec smanjuje nezaposlenost. Povjerenik Europske komisije za nezaposlenost Laszlo Andor ipak ističe da je potrebno učiniti još mnogo toga kako bi se nastavio ovaj trend, napose povećati potrošnju i stvarati nova radna mjesta.