NAJVIŠE 40 GODINA

Ovo su uvjeti za koncesiju nad hrvatskim autocestama

31.08.2014 u 22:19

Bionic
Reading

Budući koncesionar nad 1024 kilometara hrvatskih autocesta trebao bi biti poznat početkom sljedeće godine. Prve obvezujuće ponude bit će prikupljene u sljedeća tri mjeseca, a neki od uvjeta za koncesionara već su definirani

Kako je za tportal.hr ranije rekao ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, koncesionar će Hrvatskoj platiti 2,8 do 3 milijarde eura za upravljanje autocestama 30 do najviše 40 godina.

Kako Jutarnji list doznaje, budući privatni koncesionar morat će zadržati sve radnike HAC ONC-a u idućih tri do pet godina, a neće moći ni dizati cijenu cestarine bez odobrenja Vlade. Nacrt koncesijskog ugovora imat će više od 400 stranica a trenutno se prevodi na hrvatski jezik i bit će gotov do sredine rujna.

Država će jamčiti koncesionatu sadašnji prosječni dnevni promet vozila na godišnjoj razini od 13.627 vozila. Ako se taj promet drastično smanji zbog nepredviđenih situacija, poput prirodnih nepogoda, država će tu pomoći koncesionaru. Na koji način odlučit će se kroz pregovore. Opširnije pročitajte OVDJE.