PRVI JAVNI DOKUMENT

Šef SOA-e: Želimo biti transparentni i otvoreni

31.08.2014 u 21:52

Bionic
Reading

Sigurnosno-obavještajna agencija, odnosno hrvatska tajna služba, objavila je na svojim web stranicama prvi javni dokument u kojem građanima predstavlja svoje ustrojstvo i ciljeve. Ravnatelj agencije Dragan Lozančić potpisuje uvodne riječi i ističe da mu je čast raditi za sigurnost domovine

'Poštovani čitatelji, doprinositi zaštiti građana svoje domovine, očuvanju nacionalnih interesa i demokratskog ustavnog poretka, iznimna je čast. U isto vrijeme to je i velika odgovornos', to je uvodna rečenica kojom se u dokumentu od 52 stranice građanima obratio ravnatelj SOA-e dr. sc. Dragan Lozančić.

Rad i ustrojstvo tajnih službi oduvijek se skrivao od očiju javnosti pod izlikom da to onda neće biti tajna služba, no u ovom dokumentu Lozančić ističe da želi javnosti približiti posao agencije.

'Obrazloženje prirode sigurnosno-obavještajne djelatnosti javnosti ima dva suprotstavljena čimbenika. S jedne strane, uvažavamo i razumijemo interes javnosti za naš rad, dok s druge strane, naša djelatnost zahtijeva da, u mnogim slučajevima, poslovi koje obavimo ostanu nepoznati široj javnosti. Razlozi su za to višestruki, a uključuju zaštitu i sigurnost naših djelatnika na terenu, metoda i izvora našeg rada, kao i zakonska ograničenja. No sve to ne znači da smo zbog toga manje odgovorni građanima koji nas financiraju. Naprotiv, ova činjenica još više obvezuje na profesionalno djelovanje koje je u potpunosti u skladu sa zakonskim odredbama i našom ulogom u sustavu nacionalne sigurnosti', navodi Lozančić u uvodu, naglašavajući da SOA ne želi ostati izvan legitimnih očekivanja javnosti o transparentnosti i otvorenosti državnih tijela.

Lozančić je čak i poetski nastrojen pa u objašnjenju promjenjivog okruženja u kojem rade, citira pjesnika Petra Preradovića (i grčkog filozofa Heraklita): 'Stalna samo mijena jest.' Zbog brze i nepredvidive sigurnosne dinamike sadašnjice, piše, Hrvatska mora imati dinamičnu i inovativnu agenciju.

Uz globalizaciju i tehnološki napredak, današnjica nosi i nove vrste kriminala, poput cyber kriminala i terorizma koji ne poznaju nacionalne granice. Lozančić naglašava da je njegova zadaća omogućiti da Agencija ostvari sljedeće strateške ciljeve:

1. Izvrsnost i strateški učinak.
2. Postići koherentnost (sinergija svih sastavnica).
3. Izgraditi snažna međunarodna partnerstva.

Kako rad SOA-e često obuhvaća nadzor i prisluškivanje pojedinih osoba, Lozančić se posebno osvrnuo na taj dio njihova posla: 'Za obavljanje svojih zadaća, SOA ima značajne zakonske ovlasti koje ponekad zadiru i u ljudska prava. Nadzor nad radom SOA-e smatram ključnim u osiguravanju da ona u potpunosti ispunjava svoju zakonsku ulogu i svoje ovlasti koristi isključivo u skladu sa zakonom. Zato nam je postojeći razvijeni višestruki sustav nadzora (parlamentarni, stručni, građanski) neophodan. Međutim, uz zakonom propisani nadzor, izuzetno bitnim smatram kontinuirano izgrađivanje djelatnika SOA-e u profesionalce i stručnjake čiji će profesionalni habitus biti prvo jamstvo zakonitosti i svrhovitosti djelovanja Agencije. U tome je cilju potrebno i dalje insistirati na stalnoj izgradnji profesionalne etike naših djelatnika, a ovaj dokument vidim kao još jednu kockicu u mozaiku društvene odgovornosti SOA-e i nadzora nad sigurnosno-obavještajnim djelovanjem.'

Cijeli dokument pročitajte OVDJE.