AGENCIJA ODGOVORILA

Terminom 'gay brak' ne krši se zakon

30.08.2014 u 18:27

Bionic
Reading

Agencija za elektroničke medije odgovorila je udruzi 'U ime obitelji', koja je od Vijeća zatražila da opomene medije koji koriste termin 'gej brak' za institut 'životnog partnerstva', kako u sadržajima koje udruga navodi nema elemenata kršenja Zakona o elektroničkim medijima ni drugih pravnih propisa iz njene nadležnosti, pa Vijeće nema osnove za postupanje

'Agencija za elektroničke medije je, postupajući u okviru svojih ovlasti, utvrdila da u sadržajima koje navodi udruga U ime obitelji nema elemenata kršenja Zakona o elektroničkim medijima niti drugih pravnih propisa iz njene nadležnosti. Također, u smislu članka 3. Zakona o elektroničkim medijima Agencija nije ovlaštena i ne može se upuštati ni u procjene novinarskih sloboda izvještavanja i(li) interpretacije bilo kojeg pojma, pa tako ni pojmova gej/gay brak, odnosno životno partnerstvo pa je Agencija zauzela stav kako u tom predmetu nema osnove za postupanje. O tome je u svom odgovoru obavijestila predsjednika udruge 'U ime obitelji', navode u Agenciji za elektroničke medije.

Udruga 'U ime obitelji' navela je u pritužbi Vijeću prije tjedan dana kako se građani, izjednačavanjem 'gej braka' i instituta 'životnog partnerstva' pogrešno informirani i dovedeni u zabludu, čime se stvara pogrešna slika o novoosnovanom institutu te krši ustavni poredak Republike Hrvatske.