TURIZAM U NEDIRNUTOJ UVALI

Pogledajte novi Andabakov hotel u Splitu

01.09.2014 u 09:20

Bionic
Reading

Poduzetnik Jako Andabak uspio se probiti kroz administraciju i na dobru je putu da konačno krene s izgradnjom hotela s pet zvjezdica u splitskoj uvali Trstenik, u investiciju koja se procjenjuje na 200 do 250 milijuna kuna. Tek drugi splitski hotel najviše kategorije, s dvjestotinjak soba, kongresnom dvoranom od gotovo tisuću četvornih metara, bazenom, spa centrom i restoranima, trebao bi biti otvoren u ljeto 2016. godine

Splitsko Gradsko vijeće nakon teške muke usvojilo je izmjene urbanističkih planova kojima se Andabaku odobrava povećanje izgrađenosti i čak sedam etaža hotela, i to na neobičan način: dio obližnje zelene zone koja je također u njegovu vlasništvu pretvoren je u građevinsku zonu kako bi buduća zgrada dodatno narasla, ali istodobno je određeno da zeleni dio zemljišta i dalje mora ostati park. To je učinjeno, kako je objašnjeno, da bi se omogućila isplativost investicije i 'potaknulo ulaganje i gospodarske aktivnosti u građevinskom sektoru'.

Jedena od najljepših splitskih uvala, koja je već desetljećima ionako planirana kao turistička zona, tako će definitivno postati novo veliko gradilište: Gradsko vijeće tek je upozorilo Andabaka da mora urediti pristupni put prema moru kako bi građani obližnjih gradskih četvrti imali slobodan prolaz.

Gradonačelnik Ivo Baldasar punih godinu dana pokušavao je progurati izmjene urbanističkih planova i omogućiti početak gradnje hotela na Trsteniku, ali mu to u nekoliko navrata nije pošlo za rukom. Vjerojatno ne bi ni ovaj put da zbog navodno aljkave procedure sjednicu Gradskog vijeća nisu napustili vijećnici s nezavisne liste Marijane Puljak. U dvorani ih je nakon toga ostalo taman dovoljno da bi se združenim glasovima SDP-a i HDZ-a odluka progurala, uz neobično oštro izdvojeno mišljenje HDZ-ovca Vjekoslava Ivaniševića, inače arhitekta po struci. Nesuđeni splitski gradonačelnik pobunio se zbog 'pogodovanja krupnom kapitalu' i 'nestajanja prekrasne uvale koju se do sada uspjelo sačuvati'.

Doduše, nije spomenuo da je upravo bivša HDZ-ova gradska vlast provela urbanistički natječaj koji je za Trstenik predvidio nekoliko hotela, kao i da je u to doba po projektu njegova kolege Jerka Rošina ondje niknula monstruozno velika zgrada Franjevačkog klerikata - koja je ugrozila postojanje bolničkog heliodroma i prekinula sjajnu urbanističku vertikalu naselja Split 3, koje se baš na tom mjestu trebalo 'spustiti' do mora.

Jako Andabak je, naravno, presretan: početak gradnje hotela nazvanog 'Dioklecijan' najavljuje već za proljeće iduće godine.

'Očekujemo formalnu objavu odluke Gradskog vijeća, potom idemo na završno projektiranje koje će trajati nekoliko mjeseci i nadamo se da ćemo brzo nakon toga izgurati sve do građevinske dozvole. Radi se o velikoj investiciji, ali vjerujem da će 12 mjeseci biti dovoljno za gradnju i da ćemo na ljeto 2016. primiti prve goste', kazao je Andabak za tportal.

Na primjedbe o urbanizmu prepunom gimnasticiranja i manipulacijama zelenom zonom on ima jednostavan odgovor:

'Ništa se neće mijenjati. To je zemljište u našem vlasništvu, predviđeno je za park i takvo će ostati. Ali logično da je uzeto u obzir kod računanja izgrađenosti', kaže ovaj poduzetnik.
Budući hotel Dioklecijan upravo projektira arhitekt Ante Nikša Bilić iz studija Ante Murales i bit će mu to čak treća verzija: po najnovijoj, koja ide u realizaciju, kompleks će imati dva manja tornja kako bi se omogućilo strujanje zraka i kako se sjevernijim parcelama ne bi zaklonio pogled prema moru.

'Radit će se o energetski učinkovitom objektu s dizalicama topline i solarnim panelima, a fasada će biti razvedena s puno terasa i prilagođena krajobrazu, u neku ruku anonimna. Hotel će pratiti morfologiju prostora i oblik obale pa se radi o 'obalorisnoj arhitekturi'', objašnjava Bilić.