POLEMIKA U VEČERNJAKU

Ružica Cigler autoplagijat Ivice Šole proglasila - onanijom

29.08.2014 u 13:45

Bionic
Reading

Katolički intelektualac Ivica Šola našao se u neugodnoj situaciji kada se ispostavilo da je dvije trećine kolumne koju je objavio u subotnjem Večernjem listu, prepisao iz vlastita teksta objavljenog u Glasu Slavonije prije tri godine. Bivša glavna urednica Večernjaka, a sada zastupnica čitatelja Ružica Cigler u svojoj redovitoj kolumni Šolin postupak opisala je kao 'parazitsko novinarstvo' i 'onaniju'

'Zamislite da je glavni analitičar, savjetnik francuskog predsjednika, Englez koji se nalazi na listi engleskih tabloida među deset najmoćnijih Engleza u svijetu. Zamislite da je isti savjetnik francuskog predsjednika na popisu engleskih znanstvenika na radu u inozemstvu. Zamislite da isti savjetnik francuskog predsjednika neprestano tužaka Bruxellesu Francuze za nacionalizam ili neofašizam, konstruirajući i pljujući po narodu koji mu daje radno mjesto. Zamislite da taj savjetnik francuskog predsjednika radi za englesku Ekonomsko-obavještajnu agenciju i zastupa interese engleskog kapitala i politike u Francuskoj, a ne obrnuto. Zamislite da taj isti čovjek za zaostajanje Italije u EU krivi Francusku i tvrdi da Francusku treba zabremzati, pa za to lobira u Bruxellesu. Zamislite savjetnika francuskog predsjednika koji tvrdi da je višijevski režim generala Petaina bio antifašistički pokret… Što biste rekli o takvom francuskom predsjedniku, njegovoj politici, o takvoj državi?' zapitao se u kolumni 27. srpnja 2011. za Glas Slavonije poznati katolički intelektualac i profesor na Osječkom sveučilištu Ivica Šola, koji je u svojim tekstovima više puta na nišanu imao Dejana Jovića, profesora na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti i glavnog analitičara predsjednika RH Ive Josipovića

Vjerni čitatelji Šolina kolumnističkog opusa su zato ostali iznenađeni kada su u subotnjem Večernjaku od 16. kolovoza počeli čitati njegov novi tekst u kojem piše apsolutno sve isto kao u odlomku citiranom iznad. Naime, ispostavilo se da je Ivice Šola dvije trećine kolumne objavljene u Večernjem listu jednostavno prepisao od Ivice Šole iz Glasa Slavonije, tj. od samoga sebe!

Na to je u sljedećem subotnjem izdanju Večernjeg lista upozorio i prozvani Dejan Jović, navodeći da je riječ o 'autoplagijatu', a demantirao je i Šoline tvrdnje o tome da je četnički pokret opisao antifašističkim.

U međuvremenu se Šolin tekst koji je u Večernjem listu objavljen pod naslovom 'Ni Ivo, ni Kolinda – Hrvatskoj treba nešto treće' ne može više naći na njihovu portalu, a o svemu se u tiskanom izdanju Večernjaka prije dva dana oglasila i Ružica Cigler, bivša glavna urednica, a sada zastupnica čitatelja.


Cigler je tekst o Šolinu prepisivanju Šole objavila pod oštrim naslovom 'Autoplagijat novinskog kolumnista parazitsko je novinarstvo ili onanija', a unutra se navode i dijelovi Šolina očitovanja o tome da je uhvaćen u samoprepisivanju. Šola je na optužbe odgovorio, između ostaloga, i sljedeće: 'Radi se, dakle, o mom (!) radu, mojim (!) tekstovima, mojim (!) istraživanjima, mojim (!) mislima, a ne tuđim, koje imam pravo ponavljati kada za to ima povoda u aktualnim događajima. Oni su, naprosto, moji. U tom smislu, ni etički ni pravno ne vidim nikakav problem, u protivnom, dobar dio kulturne, književne, filozofske, publicističke… baštine Zapada možemo spaliti.'

Ružica Cigler se ipak nije pokazala impresioniranom Šolinim kontekstualiziranjem vlastitih kolumni u višemilenijsku 'baštinu Zapada', te je napisala da je očito da 'Šola novinarski zanat nije ispekao na klasičan način, već je komentatorom i kolumnistom postao preskočivši nekoliko stepenica'. Njegov postupak je okarakterizirala kao 'nepoštivanje profesionalnih standarda iskrenosti i točnosti', dok je Šolino stiliziranje u novog Danila Kiša kojeg sitne duše progone zbog navodnih plagijata u 'Grobnici za Borisa Davidoviča', opisala kao 'ne baš primjereno'.

Cigler je zaključila da je 'objavljeni Šolin samoplagijat … jaka opomena, naročito mlađima' te je izrazila žaljenje čitateljima zbog objave Šoline kolumne 'u kojoj je veći dio teksta već odavno objavljen u drugim novinama'.