TURISTIČKA PATROLA

Britanski bankar: U Hrvatskoj su povoljnije cijene nego u Italiji

30.08.2014 u 09:00

Bionic
Reading

Naši sugovornici Robert i Sue ove godine odlučili su organizirati zajednički obiteljski odmor u Hrvatskoj sa svoja tri sina koji imaju od 18 do 23 godine. Engleska obitelj iz grada Colchestera, koji je smješten sjeveroistočno od Londona, već tjedan dana boravi u Splitu, nakon toga će se preseliti na otok Brač pet dana i na kraju odmora će biti dva dana u Makarskoj

Roberta i njegovu obitelj susreli smo u Šibeniku nakon posjeta starom gradu i šibenskoj katedrali. Razgovarali smo u predivnom vrtu sv. Lovre, perivoju koji je i nova turistička atrakcija u gradu. Oni su ovih dana smješteni u splitskom hotelu Le Meridien Lav, hotelu najviše kategorije. Engleski bankar koji, prema svom priznanju, dobro zarađuje, odlučio je provesti obiteljski odmor u Hrvatskoj jer mu to financijski najviše odgovara.

'S obzirom na to da krajem ove godine idem u mirovinu i sinovi su već odrasli, ovo nam je vjerojatno posljednji zajednički obiteljski odmor. Moj posao podrazumijeva da veći dio godine provodim na putu po cijelom svijetu, pa je odmor zapravo najbolja prilika za druženje s obitelji. Mislili smo se hoćemo li odmor provesti u Italiji ili Hrvatskoj. Na kraju je presudan bio financijski kriterij, istu uslugu u Hrvatskoj platit ćemo znatno manje, primjerice, za hotel slične kategorije. A i Hrvatska je vrlo popularna ovih dana, svi govore o vašoj zemlji', ističe Robert.

Njegova supruga Sue, krajobrazna arhitektica, smatra da su napravili sjajan odabir. 'Prvi tjedan u Splitu je bio fantastičan, grad je to impresivne antičke povijesti. Naš grad Colchester je u antičko doba bio prvi glavni grad rimske provincije Britanije, ali naša rimska baština nije ni izblizu očuvana ni prezentirana kao vaša', tvrdi Sue. Osim Dioklecijanove palače u Splitu, oni su posjetili Trogir i Šibenik

Posebno pozitivan dojam na njih je ostavio Šibenik - stari grad, stepenice, ulice i katedrala. Inače, oni ovih dana vrijeme provode na izletima ili na kupanju na plaži ispred hotela. Posjetili su i NP Krka, a Sue je najviše bila impresionirana Galerijom Meštrović. 'Ta galerija i golemi opus meni nepoznatog autora predstavljaju mi najugodnije iznenađenje ovog putovanja do sada. U stručnom smislu, izvanredan je njegovani park i perivoj u sklopu Galerije, pravi mediteranski vrt uronjen u more i prostor', naglašava Sue, krajobrazna arhitektica.

Iako njihov boravak u hotelu visoke kategorije sugerira da se radi o dobrostojećoj obitelji koja si to može priuštiti, zanimalo nas je u kojoj je mjeri Hrvatska za njih skupa ili jeftina. U Split su doletjeli niskotarifnom kompanijom Easyjet, a osim troškova leta i boravka u hotelu, Robert i sa svojim sinovima troše, prema njihovoj procjeni, otprilike do 500 eura dnevno. To uključuje odlazak u restorane, nekoliko izleta, ulaznice za muzeje i kupovinu suvenira i odjeće. Ipak, prema engleskim kriterijima, oni sebe ne smatraju imućnima, tek smatraju da spadaju u visoku srednju klasu.

'Ja i supruga dobro zarađujemo, ali zbog naših prioriteta i potreba, imamo velike troškove. Dva sina nam završavaju fakultet, treći se upravo upisao i to smo već sve isplatili. Morate znati da je u Engleskoj obrazovanje, a pogotovo visoko obrazovanje, izuzetno skupo. Prije nekoliko godina školarine su još poskupile trostruko. To je veliki financijski teret i ja tek sada na jesen, nakon 40 godina rada, kada sam gotovo odškolovao djecu i podmirio sve te financije, mogu planirati svoju mirovinu', rekao nam je Robert. Pitao nas je kako to ide u našoj zemlji te nakon saznanja o našem školskom sustavu zaključio da je besplatno obrazovanje velika blagodat za građane Hrvatske.

Sue je puno više pokazivala oduševljenje mediteranskom klimom i vegetacijom, što je logično s obzirom na njezinu profesiju. 'Sada kada se Robert priprema za mirovinu, mislim da bismo mogli živjeti u vašoj zemlji, možda na nekom od otoka. Obožavam ovo sunčano vrijeme i podneblje, mi živimo u najsunčanijem predjelu Velike Britanije, no to nije ni blizu ugođaja Dalmacije, ovo je nešto sasvim drugo', tvrdi Sue. Engleski par se raspitivao o mogućnostima i preprekama pri kupovini nekretnine.

Objasnili smo im da oni mogu realizirati kupovinu nekretnine u Hrvatskoj iako su strani državljani, jer je Hrvatska od lani članica Europske unije. Zanimale su ih i porezne stope pri kupovini nekretnina, ali i ekonomske promjene nakon pridruživanja Uniji. Tako smo se dotakli i političkih tema, pri tom je Robert pokazao iznenađujuće opsežno znanje o predsjedniku Titu i politici nesvrstanosti. On je to pojasnio činjenicom da je mnogo vremena poslovno provodio u zemljama koje su bile bitan dio tog političkog pokreta. Iako je na godišnjem odmoru, nije se libio svoj politički profil definirati kao progresivno lijevi.

To je već bilo iznenađenje i pitali smo engleskog bankara odakle on s takvim političkim stavom na vrlo odgovornoj i krajnje osjetljivoj poziciji egzekutora loših kredita u zemljama gdje je njegova banka investirala. 'Nije to iznenađenje, na takvoj poziciji je potrebna osoba s ugrađenom socijalnom senzibilnošću i s osjećajem za ekonomski realitet. Nije lako zatvoriti tvrtku i ostaviti ljude bez posla. U pitanju su obitelji, karijere, pa i politička i socijalna stabilnost određenog prostora. Sve su to činjenice koje treba dobro odvagati', pojasnio nam je Robert.

On naglašava da je zadovoljan rezultatima svog teškog posla, a dodao je i da je britanski financijski kompleks veliki dobitnik posljednje svjetske financijske krize. Mi bismo to mogli komentirati na balkanski način: kad jednom osvane, drugom omrkne. Na kraju, Robert i Sue su nam priznali da su postali obožavatelji Hrvatske i vide se opet na našoj obali možda već na jesen, a sasvim sigurno iduće godine. Time se opet potvrđuje da je najbolja reklama turizma zadovoljan gost.