PREGOVORI S MOL-OM

Iz 'prazne' proračunske zalihe Vlada izvukla još 2,6 milijuna kuna

28.08.2014 u 14:04

Bionic
Reading

Premda se ministar financija Boris Lalovac nedavno požalio na gotovo praznu proračunsku zalihu, Vlada je danas 'iscijedila' još 2,6 milijuna kuna za pregovore s MOL-om. Na zatvorenoj sjednici Vlade Ministarstvu gospodarstva odobreno je 364 tisuća američkih dolara te 100 tisuća eura za troškove arbitraže

Ministar financija Boris Lalovac u srpnju je rekao da je stanje proračunskih zaliha krajem svibnja bilo takvo je da je ostalo još 65 milijuna kuna. 'Međutim, na računu izdvojenih sredstava koja čekaju pravomoćnost rješenja još je 100 milijuna kuna, pa zapravo zaliha i nemamo', priznao je prije mjesec dana ministar Lalovac.

Vlada je danas ipak dala novih 364 tisuće dolara i 100 tisuća eura za pravne troškove i arbitražu u pregovorima s MOL-om. Ukupno to iznosi oko 2,6 milijuna kuna što znači da je u zalihama ostalo 62,5 milijuna kuna.

Zbog pregovora s MOL-om, ministru Ivanu Vrdoljaku trebalo je 160.000 eura za pravno savjetovanje u ožujku. Sredinom svibnja, u istu svrhu, dobili su gotovo pola milijuna američkih dolara, a nekoliko dana kasnije još 364.000 američkih dolara. Početkom srpnja odobrena je isplata još 364.000 dolara, a ista odluka ponovljena je i danas.

Osim odobrenja sredstava iz proračunske zalihe, Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima. Tako je Vladimir Majetić imenovan zamjenikom ravnatelja Državne geodetske uprave, na razdoblje od četiri godine.

Zamjenik ministra financija Igor Rađenović dobio je nekoliko novih zaduženja. Imenovan je zamjenikom guvernera RH u Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj, Međunarodnom udruženju za razvoj, Međunarodnoj financijskoj korporaciji, Agenciji za multilateralne garancije investicija, Europskoj banci za obnovu i razvoj i Inter-američkoj banci za razvoj.

Ministar Boris Lalovac razriješen je, a Igor Rađenović
imenovan je novim predstavnikom Hrvatske u Upravnom vijeću Razvojne banke Vijeća Europe.

Žana Pedić razriješena je dužnosti članice Odbora za javni nadzor revizije te Odbora za standarde financijskog izvještavanja, a novom članicom ovih odbora, kao predstavnica Ministarstva financija, imenovana je Nikolina Ptiček.

Vjekoslav Rakamarić imenovan je predsjednikom Upravnog vijeća Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo, a Blaženka Mičević, Nevenka Benić i Marija Mioč imenovane su članicama, kao predstavnici nadležnih ministarstava.