OTKRIO COP

Najveću plaću imaju liječnici, Milanović na 94. mjestu

27.08.2014 u 19:35

Bionic
Reading

Najveća plaća u javnom sektoru iznosi nešto više od 67 tisuća kuna bruto, a prima ju jedan zagrebački liječnik. Otkriva to nedavno dovršeni sustav centralnog obračuna plaća, objavio je RTL

U top 10 plaća još je sedam liječnika iz drugih bolnica, i dva zaposlenika direkcije za korištenje službenih zrakoplova.

Uvođenje COP-a udruga bolničkih liječnika pozdravlja. Kažu – sad se vidi tko koliko radi na mjesec.

'Ja sam na primjer dežurao 9 puta, a 8 puta išao po organe u Osijek, Rijeku i druge gradove RH. Dakle – kolega koji ima najviše prekovremenih sati, ima 152 prekovremena sata. Svi ti sati su odrađeni u bolnici. Ta plaća je zarađena i teško stečena', izjavio je Pavo Kostopeć, kirurg zagrebačke bolnice Merkur.

Treća najplaćenija skupina su suci sa plaćama do 40 tisuća kuna bruto. Iako zarađuju tek koju tisuću manje, daleko su lošije rangirani šefovi izvršne i zakonodavne vlasti - predsjednik Sabora tek je 45., a Vlade 94. na listi.

'Naravno da je u redu. Nisam da se plaće određuju birokratski, nego u smislu tržišnog poslovanja, i moramo biti u mogućnosti da određujemo doprinose svakog radnog mjesta', poručio je Josip Leko, predsjednik Sabora.

Kako država troši milijarde kuna na različite dodatke plaćama, jasno je i iz mjesečnih primanja petorangiranog zaposlenika države. Taj liječnik jedne županijske bolnice mjesečno zaradi 53 tisuće kune bruto – od toga mu je osnovna plaća 22 tisuće, ali uz čitavu hrpu dodataka, prekovremenih sati, dežurstava i pripravnosti – inkasira još 33 tisuće kuna. Takve brojke u udruzi objašnjavaju manjkom liječnika, zbog čega većina perostalih radi prekomjerno.

'Pozdravljamo takvu inicijativu da se svaka plaća provjeri. Ako ima nepravilnosti, one se apsolutno moraju ispraviti. Ali ponavljam, u ranijim analizama nama je čak bilo uvredljivo da nas se uspoređuje primjerice sa saborskim zastupnicima', dodaje Kostopeć.