BANDIĆ U ELEMENTU

'Skinut ću se u tange na Jelačić placu, ako je to interes Zagreba'

27.08.2014 u 16:07

Bionic
Reading

Uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine na temu Gospodarenje otpadom u gradu Zagrebu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića da zajedno riješe problem gospodarenja otpadom. Bandić se nada i da će konačan plan gospodarenja otpadom biti gotov do sjednice Skupštine 25. rujna

'Tematska sjednica će nakon rasprave iznjedriti konačni prijedlog koji ćemo iznijeti na sjednici 25. rujna i nadam se konačno donijeti Plan gospodarenja otpadom' najavljuje Bandić.

'Sanacija Jakuševca, pročistač otpadnih voda i nastavno na to Plan gospodarenja otpadom su tri sastavnice strategije gospodarenja otpadom. Nitko u Hrvatskoj to do sada nije napravio sustavno kao grad Zagreb. To oni znaju, samo se igraju većih vjernika od pape. To što mi proizvodimo struju na Jakuševcu, to oni mogu samo sanjati.'

Gradonačelnik je Zmajlovića pozvao na dijalog i zajedničko rješavanje problema, te se osvrnuo na njegove jučerašnje izjave da je Zagreb trebao biti primjer u rješavanju problema gospodarenja otpadom, i da je podbacio za što će slijediti sankcije.

'Ali ja sam rekao da želimo biti partneri, kaznama i sankcijama neće se riješiti ništa. Ja sam promijenio pet ministara ekologije do sada, pet, i problem nije riješen. Ja ga pozivam da zajedno to riješimo, samo sumnjam da će on to riješiti, jer brzo curi kraj mandata', kaže Bandić.

Također je napomenuo da je ministar kriv što se na Jakuševcu ne može odlagati glomazni otpad, 'ta se odluka nije smjela dogoditi dok Centar za gospodarenje otpadom nije u potpunosti dovršen', napominje Bandić.

'Ja pozivam ministra Zmajlovića da dođe i da iskrene bilo koju zagrebačku kantu, onu koja ide na smetlište, i da vidi da je to struktura istog smeća onoga kojeg mi ne možemo voziti na Jakuševac. Je l' vi to znate? I cijeli problem je u tome, očito da bi zaradili privatni investitori, ja ne mogu to drugačije tumačiti', poručio je gradonačelnik.

Ukoliko se sutra na sjednici ne prihvate ovi prijedlozi, cijeli problem se produžuje na najmanje šest mjeseci, napominje Bandić.

Osvrnuo se i na kritike na njegov promo spot u kojem prikazuje kako odvojeno prikupljati otpad.

'Gdje imate ovakvog gradonačelnika koji se toliko uživi u problem... da se gradonačelnik identificira s problemom, ja ću se skinuti u tange na Jelačić placu, samo ako je to u interesu ovoga grada i ove zemlje', slikovit je bio Bandić.

S druge strane, u Zelenoj akciji pozivaju na performans kojeg će zajedno s udrugom 'Parkticipacija' održati sutra u 8:20 ispred Gradske skupštine, na kojem će se kritički osvrnuti na predloženi Plan gospodarenja otpadom te praktično prikazati jedno od rješenja postojećeg problema.