MIRELA HOLY O KOALICIJI SA SDP-OM

'Milanović ima skoro pedeset, a takvi se teško mijenjaju'

27.08.2014 u 15:56

Bionic
Reading

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy u Splitu je najavila da će njena stranka raspravljati o podršci predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću tek nakon što on predstavi svoj program i nakon što se procijeni je li taj dokument u skladu s koncepcijom održivog razvoja. Priznala je da su razmišljanja u ORaH-u oko Josipovićeve kandidature 'dosta podijeljena'

'S predsjednikom Josipovićem nalazila sam se na kavi i raspravljali smo o predsjedničkim izborima, o datumu njihovog održavanja i o ukupnoj političkoj situaciji u zemlji, ali sigurno nismo išli dalje od toga. Pričati o parlamentarnim izborima koji slijede za više od godinu dana je zbilja smiješno', odgovorila je Holy na pitanje je li točno da bi u zamjenu za podršku svojoj kandidaturi Josipović neformalno stao iza nje kao moguće buduće premijerke.

'To su takve gluposti da mi je žao što uopće trebam komentirati... O mandataru Vlade odlučuju rezultati parlamentarnih izbora i pitanje je što će se do tada događati na političkoj sceni. U ovom trenutku imamo dobru podršku u anketama, ali to su samo ankete', rekla je Holy.
O samom kandidatu ORaH-a za predsjednika države, kaže, odlučivat će predsjedništvo stranke.

Holy tvrdi da nikada nije rekla kako koalicija sa SDP-om ne dolazi u u obzir 'dok se ne promijeni vodstvo stranke', već dok SDP ne postane vjerodostojna stranka koja će se držati svog vlastitog programa i provoditi ga. No ima li šanse da Zoran Milanović napravi zaokret u zadnjoj godini mandata?

'On je čovjek koji ima skoro pedeset godina i nisam sigurna da se ljudi u tim godinama mogu promijeniti u tako kratko vrijeme', jasna je predsjednica ORaH-a.

Holy izaziva sve kritičare koji tvrde da njena stranka 'nema program' da prouče šest konkretnih sektorskih politika, kao i dvije koje će se predstaviti u rujnu - politiku znanosti i obrazovanja te politiku za javnu upravu.

'Otvorili smo javnu raspravu o svim politikama i svi građani mogu slati primjedbe, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj. Ne bavimo se konkurentima, nego nudimo konkretna rješenja. A oni koji tvrde da nemamo čvrstu podlogu, neka pozovu druge stranke da predstave svoje politike - pa će se vidjeti tko ih ima, a tko nema', kazala je.

Prvi pravi unutarstranački izbori u najmlađoj hrvatskoj stranci zakazani su za listopad ove godine, a sastanak predsjednice s pedesetak povjerenika i aktivista iz dalmatinske regije služio je pripremi izbora i intenziviranju stranačkog rada na terenu.