POČELA UTRKA

Želite jeftini stan? Slijedite ove upute

27.08.2014 u 19:02

Bionic
Reading

Ured za upravljanje državnom imovinom izašao je s pilot projektom najma državnih stanova za 15 kuna po kvadratu mjesečno. Poziv za podnošenje ponuda je objavljen, a evo i konkretnih koraka koje morate poduzeti želite li se natjecati za jedan od 20 stanova u ponudi

Ako želite iznajmiti jedan od državnih stanova u centru Zagreba, pripazite na uvjete natječaja i detalje koji bi vas u postupku možda mogli eliminirati. Najprije, naravno, trebate izabrati stan koji vam najbolje odgovara po kvadraturi i cijeni te ga zatim osobno razgledati kako biste bili sigurni da u njemu doista želite živjeti. Popis stanova s minimalnim cijenama najma nalazi se na stranici Ureda za upravljanje državnom imovinom (klik OVDJE).

Za svaki stan naveden je iznos jamčevine (koja se uplaćuje odmah i bez koje na natječaju nemate šanse) te vrijeme kada ga možete razgledati. Neobično je da svaki stan ima rezerviran samo jedan termin za razgledavanje i to u trajanju od samo 30-tak minuta. Ako bude više zainteresiranih građana, 30 minuta neće biti dovoljno da svi imaju jednaku šansu uvjeriti se u što ulažu svoj novac.

Tako će se za stan u ulici Nikole Tesle (73,05 kvadrata) plaćati minimalna mjesečna renta od 1.095 kuna. Jamčevina iznosi 3.287 kuna, a razgledati ga možete samo 18. rujna od 11 do 11:30 sati. Za takav stan moglo bi se prijaviti puno više ljudi i teško da će 30 minuta biti dovoljno.

Dio tablice s popisom stanova koji su u ponudi za najam

No, ako ste prošli te početne korake i odlučili da se želite boriti za stan (npr. u Teslinoj ulici), tada trebate poraditi na prikupljanju dokumentacije koju šaljete do 30. rujna u Državni ured za upravljanje nekretninama. Točna adresa na koju šaljete ponudu je:

Državni ured za upravljanje državnom imovinom

Sektor upravljanja nekretninama, oduzetu imovinu, imovinsko

pravne odnose s jedinicama lokalne samouprave i bivše vojne nekretnine

Dežmanova 10

10000 Zagreb

U omotnici se mora nalaziti sljedeće:

- Redni broj i adresa stana iz oglasa za koji se daje ponuda.

- Osobni podaci: ime i prezime, OIB, preslika osobne iskaznice, broj telefona radi kontakta.

- Ponuđeni neto iznos mjesečne najamnine koji ne može biti manji od početnog.

- Dokaz o izvršenoj uplati jamčevine.

- Izvornik ili ovjerena preslika potvrde o stanju poreznog duga ponuditelja izdane od nadležne porezne uprave Ministarstva financija, ne starije od 30 dana.

- Broj žiro računa s naznakom poslovne banke kod koje je isti otvoren, za povrat jamčevine.

Morate pripaziti da omotnica koju šaljete bude dobro zatvorena a na nju obavezno naznačite: 'NATJEČAJ ZA NAJAM STANOVA BROJ 1/14'. U DUUDI-ju navode da biste trebali dodati i upozorenje: 'NE OTVARATI DO 30. rujna 2014. DO 14,00 SATI'. Ta upozorenja moraju biti ispisana s obje stane omotnice, valjda kako se netko od službenika ne bi zabunio i poremetio natječaj. Ponude možete slati poštom ili ih predati u Pisarnicu DUUDI-ja najkasnije do 30. rujna u 14 sati.

Ponude će se otvarati javno u prostorijama DUUDI-a istoga dana po isteku roka, dakle točno 30. rujna 2014. u 14 sati. Otvaranju ponuda mogu pristupiti ponuditelji ili njihovi opunomoćenici.

Vrlo je važno da u ponudi priložite dokaz da ste već uplatili jamčevinu u korist Državnih nekretnina d.o.o., Zagreb na račun broj HR0223900011100807245, s pozivom na broj 239531. Trebate ostaviti i svoj broj računa kako bi vam se jamčevina mogla vratiti ako izgubite na natječaju.

Najviše šanse ima onaj koji državi može ponuditi najveću cijenu najma. Dakle, navedene cijene u tablici su minimalni iznosi, a ovaj natječaj bit će zapravo licitacija tko može ponuditi više. Onaj tko bude imao najdeblji novčanik, moći će njime pet godina puniti državni proračun. Tko je mislio da je ovo neka Vladina socijalna mjera, pogriješio je.

Dakle, ugovor se potpisuje na pet godina s mogućnošću produljenja na još pet godina. Kako je ovo tek pilot projekt, nije još sigurno hoće li postojati mogućnost otkupa ovih stanova nakon određenog razdoblja. U svakom slučaju, jasno je navedeno da stanari neće imati pravo na refundaciju eventualno uloženih sredstava u stan. Stanar, jasno, ima obavezu uredno plaćati režije.

Na natječaju nemaju šanse porezni dužnici i oni koji ne podnesu potpunu dokumentaciju u roku.