PRVI KOMERCIJALNI LET

Od Resnika do Jelse hidroavionom za 99 kuna!

27.08.2014 u 15:12

Hidroavioni

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

U povijesti hrvatske avijacije danas je značajan dan. Uspješno je obavljen prvi komercijalni let hidroavionima nakon priprema koje su trajale dulje od 13 godina. European Coastal Airlines (ECA) je jučer službeno dobila dozvolu od Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo za komercijalne letove i već danas je krenula s operacijama

Prvi let od terminala u Resniku do Jelse krenuo je točno u devet sati i već za 13 minuta hidroavion je bio nad Jelsom. Malo više od pola sata nakon slijetanja, hidroavion tipa DHC - 6 Twin Otter opet je uzletio i već oko 10.30 bio je na terminalu u Resniku.

U vrijeme interkontinetalnih i svemirskih letova, gotovo bizarno izgleda donošenje vijesti o početku letova hidroavionima koji su u Dalmaciji letjeli još prije 80 godina, primjerice na liniji Prag - Split Matejuška, ali u hrvatskim uvjetima to jest ravno čudu. Ovaj portal je već u posljednjih godinu dana objavio nekoliko tekstova o borbi njemačkih investitora iz kompanije ECA s birokracijom koja je potrajala nevjerojatnih trinaest godina.

Prema obavljenom redu letenja, do 15. rujna hidroavioni kapaciteta 19 putnika povezivat će Split i Jelsu četiri puta dnevno. U promotivnom periodu cijena karte za let koji traje 13 minuta bit će 99 kuna, a prosječna cijena na ovoj liniji bit će 190 kuna. Za dva tjedna, prema najavama čelnika ECA stvoriti će se uvjeti da hidroavioni polete za Rab, a potom i za Pulu.

Sada kada je kompanija počela s operacijama, možemo staviti točku na prvo poglavlje ovog poduhvata, a kako će se dalje stvari razvijati, to je već drugo poglavlje. Njemački investitori su upornošću došli do šanse da pokušaju ostvariti komercijalni razvoj tvrtke ECA. No to je već druga, tržišna priča, ECA je za sada dobila prvu i najtežu bitku.

Kompanija najavljuje daljnju ekspanziju sa tri na više hidroaviona i širenje mreža letova po otocima, ali i letove prema klasičnim aerodromima, primjerice u Zadru, Dubrovniku i Zagrebu. Na kraju da parafraziramo Neila Armstronga, ovi je bio mali korak za avijaciju, a veliki za Dalmaciju i hrvatske otoke.

Pratite uživo

Preko live cama je moguće pratiti stanje na terminalu u Resniku i Jelsi. Link je: www.livecamcroatia.com/promet/european-coastal-airlines-split-divulje-web-kamera