UPETLJANA I POLITIKA?

Kako je bivša misica došla do zemljišta na Pantovčaku?

27.08.2014 u 13:28

Bionic
Reading

Bivša miss sporta Vlatka Matić Pivac, o kojoj su se ovih dana raspisali mediji zbog istražnih radnji koje se vode u susjednoj Sloveniji, do zemljišta u sklopu rezidencije predsjednika RH došla je tako što je kupila tvrtku Kavoteka koja je od ranije zbog te nekretnine bila u sporu s državom. Potvrdio nam je to njen odvjetnik Gordan Preglej

Slučaj istrage protiv Vlatke Matić Pivac u medije je isplivao jučer, no javnost je najviše zaintrigiralo to što je na popisu imovine, koju je na zahtjev susjedne Slovenije blokiralo hrvatsko Državno odvjetništvo, i čestica koja se nalazi u sklopu rezidencije predsjednika RH na Pantovčaku. Kako su nam jučer rekli iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, radi se o 1.720 kvadrata šumovitog zemljišta, na padini koja se spušta prema Vrhovcu.

No pitanje koje se odmah postavilo je kako je Vlatka Matić Pivac uspjela doći do zemljišta koje bi trebalo pripadati Republici Hrvatskoj?

'Među stvarima koje je moja klijentica kupila je i tvrtka Kavoteka, koja ima nekretnine po cijeloj Hrvatskoj, a među njima je i zemljište na Pantovčaku', objašnjava za tportal odvjetnik bivše misice Gordan Preglej.

Drugim riječima, kada je kupila Kavoteku, ta je tvrtka već bila u sporu s državom oko zemljišta u sklopu predsjedničke rezidencije. Osnivač tvrtke Kavoteka, pokazao je sudski registar, austrijska je tvrtka Teico, čiji je direktor Tomislav Blagus. Upravo se on, uz Vlatku Matić Pivac i druge osobe, spominje u kontekstu istražnih radnji koje se provode u Sloveniji. Naime Teico ima udjele u tvrtki KBM projekt, čiji je većinski vlasnik Nova kreditna banka Maribor. Prema pisanju slovenskih i hrvatskih medija prije dvije godine, Blagus je preko tvrtke KBM projekt zajedno s nekoliko visokopozicioniranih službenika NKBM-a za mariborsku banku po Hrvatskoj kupovao niz tvrtki čija su jedina imovina bila zemljišta. Te tvrtke navodno su kupovali po dvostruko višoj cijeni od realne te razliku u cijeni zadržavali za sebe, stoji u optužbama koje dolaze iz Slovenije.

Među onima za koje se sumnja da su sudjelovali u takvim radnjama je i bivša misica Vlatka Matić Pivac.

'Ona smatra da nije počinila nikakvo kazneno djelo. Ona s tim nema nikakve veze. U Sloveniji se vode predistražne radnje protiv osoba iz mariborske banke za koje se sumnja da su počinile zlouporabu položaja i ovlasti. Predistražne radnje proširene su i na hrvatske državljane za koje se sumnja da su osobama iz mariborske banke bili pomagači, a među tim državljanima koji su obuhvaćeni je i Vlatka Matić Pivac. Moram dodati da joj je prije dvije godine obavljena pretraga kuće te ništa nije nađeno. Od tada ona nije imala nikakve informacije da se u Sloveniji ili Hrvatskoj protiv nje vodi ikakav postupak', pojašnjava nam Preglej.

Međutim u srpnju ove godine blokirana joj je imovina, među kojom i sporno zemljište na Pantovčaku.

'Prva radnja na osnovi koje je mogla shvatiti da se nešto događa rješenje je o blokadi imovine. I u tom dijelu zagrebačko Županijsko odvjetništvo je napravilo samo bypass, odnosno putem međunarodne pravne pomoći pomoglo je slovenskom odvjetništvu i donijelo rješenje. No pitanje je hoće li ono opstati jer su žalbe na to rješenje trenutno na Vrhovnom sudu', poručuje Preglej.

Žalbu na blokadu imovine bivšoj miss sporta Vlatki Matić Pivac pisala je njena druga odvjetnica Jadranka Sloković, međutim, kako doznajemo, spis još uvijek nije krenuo prema Vrhovnom sudu. Stoga trenutno Matić Pivac može samo čekati rasplet te priče, s obzirom da je o konkretnim radnjama koje se provode na slovenskoj strani nitko nije izvijestio.

'Ona je obavljala svoj posao, imala je tvrtku i zaradila novac. Ne znam što je napravila loše. To je bilo 2006. ili 2007. i ne znam zašto se sada to pojavljuje u medijima', zaključuje Preglej.

U pozadini afere s Novom kreditnom bankom Maribor i bivši hrvatski i slovenski visoki dužnosnici?

O aferi koja je prije nekoliko godina potresala susjednu Sloveniju raspisao se, kako prenosi Hina, i ljubljanski Dnevnik. Ovaj list tvrdi kako postoje jake indicije da su u korupcijskoj hobotnici druge najveće slovenske banke stvorenoj prije nekoliko godina sudjelovale i osobe vezane s tada vladajućom politikom i u Sloveniji i u Hrvatskoj.

Naime postavlja se pitanje koliko je s tim poslovima bio upoznat tadašnji slovenski politički vrh jer postoje informacije o tome da je o nekretninskim poslovima u Hrvatskoj tadašnji predsjednik NKBM-a Matjaž Kovačič redovito obavještavao elektronskom poštom kabinet bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše, tvrdi Dnevnik.

Uz to, dodaje list, izvori u Hrvatskoj upozoravaju na još jednu dimenziju cijelog slučaja tvrdeći da se radilo o dobro uhodanom mehanizmu za izvlačenje novca iz mariborske banke te da su akteri na čelu s Kovačičem nakon početka istrage u Sloveniji pokušali 'prikriti tragove' likvidacijom i preslagivanjem u Hrvatskoj osnovanih poduzeća na koja su kupovane nekretnine za račun NKBM-a i za enormne iznose.

U središtu slovenske istrage za sada je bivši direktor NKBM-a Kovačič, a 'izvori u Zagrebu' tvrde da su neke osobe s liste kojima je sada sudski blokirana navodno protupravno stečena imovina imale 'dobre veze s nekad vladajućim HDZ-om i osobama iz hrvatskog podzemlja', navodi slovenski dnevni list.