MINISTARSTVO ŠALJE INSPEKCIJU

Čistačica u bjelovarskoj bolnici asistirala na operaciji!

Bionic
Reading

Slučaj koji se dogodio prije više od mjesec dana tek je sada dospio u javnost. Riječ je o gotovo nevjerojatnom iskustvu čistačice u Općoj bolnici u Bjelovaru koja tvrdi da je bila prisiljena asistirati pri kirurškoj operaciji

'Od samog ulaska u operacijsku salu, kamo nikada nisam ušla tijekom operacije, bilo mi je slabo. Kad je liječnik počeo rezati nogu pacijenta koju sam ja držala, srušila sam se na pod. Bila sam na Odjelu ortopedije kao zamjena jer inače radim na Odjelu kirurške urologije i u 27 godina, koliko radim, nisam doživjela da me netko pozove u salu tijekom operacije, a kamoli da pridržavam dijelove tijela pacijenata', priča je ovo 46-godišnje čistačice Lidije Mraz iz Bjelovara koja je, piše Glas Slavonije, prije dva tjedna uputila dopis Ministarstvu zdravlja zbog činjenice da je kao čistačica pozvana asistirati pri operaciji, što bi trebao biti presedan u hrvatskim bolnicama, no čini se da nije.

'Nemedicinsko osoblje s Odjela ortopedije za vrijeme cijelog zahvata bude u sali, a ja sam bila šokirana kad mi je rečeno da odjenem zaštitnu odjeću, no nisam ni sanjala da ću pridržavati noge. Nije istina da sam udarila glavom o tlo, no imala sam izuzetno visok tlak i odvezena sam u OBP (Objedinjeni bolnički prijam, nap.a.), gdje sam bila na promatranju i potom su mi na Odjelu neurologije snizili tlak, no na bolovanju sam do daljnjeg', rekla je Mraz, dodajući da je o događaju obavijestila Spomenku Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, a ona joj je, tvrdi, pojasnila da kao nemedicinsko osoblje ne smije ući u operacijsku salu za vrijeme zahvata. Sad je sigurna da i nakon dolaska na posao takvu naredbu više neće izvršiti, a žao joj je što će, smatra, pacijenti biti skeptični prema operacijama u Općoj bolnici Bjelovar znajući da ondje u salu može ući bilo tko.

'Čujem da sad zbijaju šale sa mnom i da kažu da bi me stavili u veliku salu da su znali da sam dobra instrumentarka. Sve to utječe na moje zdravlje i drago bi mi bilo da čovjek čiju sam nogu držala uopće i ne zna za cijeli događaj', ispričala je Lidija Mraz.

Njenu priču za Dnevnik 3 HTV-a potvrdila je i Avberšek. 'To je točno i to priznaju čak i doktori. Ona je držala nogu', kaže Avberšek.

Međutim u bjelovarskoj bolnici tvrde kako je Lidija Mraz kao tehničko osoblje sudjelovala isključivo u dijelu pripreme za operaciju.

'Radi se o prenapuhanoj medijskoj ekspoziciji slučaja koji ni po čemu nije zaslužio da ide u javnost', kaže zamjenica sanacijskog upravitelja bjelovarske bolnice Gordana Kesić Kalpotić.

Komora medicinskih sestara ne dijeli to mišljenje. 'Spremačica nema što raditi u operacijskoj dvorani za vrijeme operacije. To je mjesto visokog rizika, visokog rizika za infekciju, a u operacijskoj dvorani se nalazi operacijski tim koji čine liječnici-operateri i medicinske sestre', kaže Dragica Šimunec iz Komore medicinskih sestara.

Slučaj u Bjelovaru pokrenuo je lavinu. Na mobitel sindikalistice Spomenke Avberšek stigla je anonimna poruka u kojoj muška osoba tvrdi da ovo nije izolirani slučaj. 'Ako to rade bilo gdje u drugim bolnicama, ti ljudi se moraju maknuti s tih mjesta. S obzirom da ih je postavio ministar zdravlja, mora i on voditi računa o tome što se događa u tim bolnicama', kaže Avberšek.

Ministarstvo zdravlja zatražilo je očitovanje sanacijskog upravitelja, no postupak je još u tijeku. Sada Ministarstvo šalje hitnu inspekciju.