VRDOLJAK ODGOVARA MOL-U

'Mi s dionicama Ine možemo što hoćemo, vi ne'

26.08.2014 u 18:31

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva danas je priopćilo da je Arbitražni sud u postupku Ina-MOL u odluci od sredine kolovoza rekao da je Hrvatska dokazala prima facie da su sporni ugovori sklopljeni na koruptivan način i da su ništavni te da je Sud izdao privremene mjere protiv MOL-a koje ograničavaju pravo MOL-u na prodaju dionica Ine, dok protiv Vlade nije donio nikakvu mjeru niti je ograničio raspolaganje Vladinim paketom dionica

U reakciji na netočnosti iz priopćenja MOL-a, iz Ministarstva napominju da, usprkos činjenici da je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak više puta ponavljao da neće komentirati arbitražni postupak INA-MOL, moraju reagirati 'zbog niza nepotpunih, pa i netočnih informacija koje su se pojavile u javnosti, a koje su sadržane i u današnjem MOL-ovom priopćenju'.

Iz Ministarstva u priopćenju navode da je 'Arbitražni sud u svojoj odluci od 16. kolovoza rekao je da je RH dokazala prima facie da su sporni ugovori sklopljeni na koruptivan način i da su ništavni'.

'Arbitražni sud je izdao privremene mjere protiv MOL-a koji ne sprječavaju, ali ograničavaju pravo MOL-a na prodaju dionica Ine (dionice se mogu prodati isključivo uz određene uvjete)', ističu iz Ministarstva.

'Sud nije izdao mjere protiv Vlade RH koje bi na bilo koji način ograničile raspolaganje vladinim paketom dionica, niti je izdana bilo kakva druga mjera protiv RH', zaključuje se u priopćenju Ministarstva gospodarstva.

Mađarski MOL jutros je priopćio da unatoč arbitražnom postupku i MOL i hrvatska Vlada mogu prodavati dionice Ine.

'Sud je zapravo u nalogu datiranom 16. kolovoza 2014. izričito presudio da nije spreman ograničiti prodaju dionica Ine. Zato i MOL i Vlada (i svi ostali dioničari Ine) i dalje mogu prodavati svoje dionice u Ini tijekom postupka arbitraže', stoji u priopćenju MOL-a.

Hrvatska Vlada je pokrenula 17. siječnja 2014. arbitražni postupak protiv MOL-a pred UNCITRAL-om, nakon što je MOL 26. studenog 2013. pokrenuo odvojeni arbitražni postupak protiv Vlade pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u sastavu Svjetske banke. I arbitražni postupak pred ICSID-om još traje, navodi se u priopćenju MOL-a.