GUŽVA ZA FOTELJU NA PANTOVČAKU

Na 300 tisuća stanovnika jedan predsjednčki kandidat

Bionic
Reading

Utrka za Mesićeva nasljednika ili nasljednicu mogla bi biti rekordna po broju sudionika u slučaju da u utrku uđe svih 15 kandidata koji su objavili kandidature ili o čijoj se kandidaturi špekulira

Na predsjedničkim izborima 2000. godine za šefa države konkuriralo je devetkandidata. Najmanji broj kandidata zabilježen je 1997. godine, njih samotrojica – Franjo Tuđman (HDZ), Zdravko Tomac(SDP) i Vladimir Gotovac (HSLS) − dok se na prvimpredsjedničkim izborima 1992. natjecalo čak osam kandidata.

Trinaest predsjedničkih kandidata na izborima 2005. te potencijalnih petnaestak 2010. govori o tome da u Hrvatskoj, koja ima 4,5 milijuna stanovnika, na svakih 300 tisuća stanovnika otpada po jedan predsjednički kandidat. Procjenjuje se da će kandidati na kampanju potrošiti oko 35 milijuna kuna. Važno je napomenuti da im je dio sredstava osiguran iz državnog proračuna, a većina sredstava prikuplja se donacijama.

U usporedbi s drugim zemljama, Hrvatska po broju stanovnika ima izuzetno puno kandidata. U Austriji, koja ima 8,2 milijuna stanovnika, na izborima 2004. godine bila su samo dva predsjednička kandidata. U Francuskoj, sa 60 milijuna stanovnika, Sarkozy je pobijedio u konkurenciji od 12 kandidata. Da Hrvati imaju zemlju s toliko stanovnika, u predsjedničkoj bi utrci imali čak – 200 kandidata, piše Slobodna Dalmacija.