I PRIJE SMO DAVALI VIŠKOVE

Milanović: Vlada je darovala oružje SAD-u

22.08.2014 u 16:09

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović potvrdio je u petak da je Hrvatska udovoljila zahtjevu SAD-a i toj zemlji darovala oružje iz zaliha HV-a, ali i naglasio da se radi o 'zanemarivim količinama u odnosu na druge koji su odgovorili na zahtjev Amerikanaca'.

Mediji su ovih dana izvijestili da je Hrvatska, na zahtjev SAD-a poslala oružje Kurdima u Iraku, a Milanovića su novinari, tijekom posjeta Gunji upitali je li to točno i je li Hrvatska zbog toga izložena terorističkoj prijetnji.

'Mi smo prošli jako puno i napatili se kao rijetko koji narod u Europi, a s druge se strane stalno nečega bojimo, ili nas se nečim plaši. Moramo se riješiti kompleksa koji nas povijesno opterećuje. Mi smo mlada, moderna država, članica Europske unije i NATO-a i to za sobom povlači određene obveze i određena neugodna stanja', odgovorio je Milanović. Dodao je da nije riječ o oružju za Kurde te da se radi o zanemarivim količinama u odnosu na druge koji su odgovorili na zahtjev Amerikanaca.

Podsjetio je da je Hrvatska od SAD-a nedavno dobila više od 200 najmodernijih i najskupljih kamiona, što je, ističe, najveća donacija koju je zemlja ikad dobila. Napomenuo je da su i ranije vlade viškove oružja slali Amerikancima. 'A što će oni s time napraviti, i u koliko time pomognu borbi za demokraciju, a protiv isključivosti bilo kojeg fundamentalizma, onda je to prihvatljivo', kazao je.

Premijer je istaknuo kako islam nema veze s onim što se događa u Iraku, gdje je na djelu složena teroristička organizacija koja želi u tom dijelu svijeta zavladati. 'Tome se suprotstavljaju oni koji za to imaju resurse, prvenstveno SAD koje su naš partner u NATO-u i naš saveznik. Od odgovornosti se ne može pobjeći, gurati se u prvi red ne treba, ali se ne može niti praviti da se ništa ne događa u Iraku', dodao je.

Na pitanje hoće li se omogućiti prodaja hrvatskih putovnica stranim investitorima i je li to mamac za sumnjivi kapital, Milanović je rekao da sumnja u kapital postoji svugdje, da je primjerice londonski City krcat ljudima koji su zaradili milijarde u Rusiji i u sličnim državama te su bez problema dobivali britansko državljanstvo i nitko ih nije pitao odakle im taj novac.

'Onaj tko želi doći, tko želi investirati, tko želi doprinijeti bogatstvu i prosperitetu sredine u koju dolazi država pod određenim uvjetima daje i državljanstvo, no, to još nije definitivna odluka i o tome se razgovara', rekao je Milanović, dodavši da ga o tom pitanju zanima i mišljenje javnosti. 'Za mene postoji kapital koji je kriminalnog porijekla, koji je rezultat kaznenog djela i u tom slučaju, u onoj mjeri na koje nas to tjera međunarodna pravna suradnja, mi tu moramo biti strogi i to ne dopustiti', naglasio je.