ENERGETSKA (NE)UČINKOVITOST

Europa pokrenula postupak kažnjavanja Hrvatske

22.08.2014 u 13:57

Bionic
Reading

Europska komisija pokrenula je postupak kažnjavanja Hrvatske zbog toga što u nacionalni zakon nije prenijela europske direktive o energetskoj učinkovitosti

'Rok za prilagodbu hrvatskog zakona istekao je 5. lipnja. Kako Hrvatska nije odgovorila na jednostavno pitanje 'zašto', 22. srpnja Komisija je poslala Vladi pismo upozorenja, što je prvi korak i čime je otvorena procedura kažnjavanja', objasnila je Večernjem listu glasnogovornica Uprave za energiju Europske Komisije Nicole Bockstaller.

Sve države, njih 23 koje su ušle u proceduru kažnjavanja imaju dva mjeseca da se jave Komisiji. Ne ispuni li država obveze, Komisija je šalje na Europski sud i predlaže kazne.

Podsjetimo, Direktiva o energetskoj učinkovitosti stupila je na snagu u prosincu 2012. Njom se države članice obvezuju na postavljanje okvirnih nacionalnih ciljeva u pogledu energetske učinkovitosti za 2020. temeljenih na potrošnji bilo primarne bilo konačne energije.


Direktivom se također utvrđuju pravno obvezujuća pravila za krajnje korisnike i dobavljače energije. Države članice mogu te minimalne zahtjeve postrožiti radi što veće uštede energije. Direktiva uključuje, među ostalima, sljedeće zahtjeve: godišnje renoviranje barem tri posto ukupne površine zgrada u posjedu središnjih vlasti počevši od 2014. te kupnju zgrada, usluga i proizvoda s visokom razinom energetske učinkovitosti, pri čemu će javni sektor biti predvodnik.

Zatim pokretanje dugoročnih nacionalnih strategija za promicanje ulaganja u renoviranje stambenih i poslovnih zgrada te sastavljanje nacionalnih programa kojima se utvrđuju obveze u pogledu energetske učinkovitosti ili odgovarajuće mjere za osiguranje godišnje uštede energije za krajnje korisnike od jedan i pol posto.

Direktiva uključuje i procjenu mogućnosti primjene kogeneracije visoke razine učinkovitosti te učinkovitog područnog grijanja i hlađenja u svim državama članicama do 2015., obvezno redovito provođenje energetskih provjera za velika poduzeća, najmanje svake četiri godine, uz izuzetak poduzeća s certificiranim energetskim i ekološki prihvatljivim sustavima te uvođenje pametnih mreža i ugradnju pametnih brojila te pružanje točnih informacija o energetskim troškovima kako bi se poboljšao položaj potrošača i potakla učinkovitija potrošnja energije.

Više pročitajte ovdje