HEBRANG PORUČIO:

Ako Vidošević pobijedi, odlazim iz politike

08.09.2009 u 08:07

Bionic
Reading

HDZ-ov kandidat za šefa države Andrija Hebrang toliko je uvjeren da Nadan Vidošević nema šanse useliti se na Pantovčak da je najavio povlačenje iz politike ako se to dogodi

'Ako Vidošević pobijedi, čestitat ću mu i zauvijek se povući se iz politike i HDZ-a. Njegova pobjeda bi značila da sam pogriješio što sam već 20 godina u politici, da neprincipijelnost može pobijediti principijenost i bogaćenje za vrijeme Domovinskog rata', poručuje Hebrang.

Dr. Goran Ćular s Fakuleta političkih znanosti procjenjuje da će Vidošević, ali i Milan Bandić i Dragan Primorac nanijeti štetu službenim kandidatima svojih stranaka. 'Kandidati koji se pojavljuju uz službene kandidate pokazuju da u strankama postoje različite frakcije iako one nisu formalizirane', objašnjava Ćular za Jutarnji.hr. Procjenjuje da će Vidoševićeva kandidatura manje naštetiti HDZ-u nego što bi Bandićeva mogla SDP-u.

'Vidošević je osjetio da može pobijediti na izborima i nije ga briga što ga izbacuju iz HDZ-a. No ako se i Primorac kandidira, onda će to u HDZ-u dovesti do toga da konflikti do kraja izbiju na vidjelo. Pogotovo će to doći do izražaja ako Vidošević ili Primorac na izborima dobro prođu. Sigurno Jadranki Kosor ili Zoranu Milanoviću neće biti lako voditi stranku ako predsjedničke izbore dobije onaj kojeg su isključili, a ne stranački kandidat', naglašava Ćular.

Kada bi se Bandić upustio u izbore i izgubio, vratio bi se na mjesto gradonačelnika, no s obzirom na to da više ne bi bio član stranke, to bi ujedno značilo da će SDP izgubiti vlast u Zagrebu. Neki članovi vodstva SDP-a uvjereni su da Bandić bez SDP-a ne bi uspio stvoriti većinu u Gradskoj skupštini.

O Primorcu se u HDZ-u ne žele izjašnjavati jer još nije rekao svoju zadnju oko kandiature. 'Primorac? Taj Dragan Primorac bio je anonimna nula dok ga Sanader nije uzeo u Vladu', rekao je jedan član Predsjedništva na sam spomen Primorčeve kandidature.