NEMA PRIJEVOZA

Propada 3000 tona donirane stočne hrane

21.08.2014 u 20:30

Bionic
Reading

Čelnici Hrvatske poljoprivredne komore upozorili su danas da 3000 tona stočne hrane prikupljene za područja stradala u poplavama propada jer nema sredstava za njen transport te su pozvali Crveni križ, Hrvatsku vojsku i sve koji mogu da osiguraju gorivo i kamione za njen prijevoz.

'Imamo oko 3000 tona stočne hrane diljem Hrvatske, ali nemamo sredstava da osiguramo njen prijevoz. Na ovaj način želimo pozvati Crveni križ, Hrvatsku vojsku i sve institucije da se osigura gorivo i kamioni kako bi se hrana prevezla. Hrana se nalazi u privremenim skladištima, a zbog vremenskih prilika počela je i propadati', rekao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić na konferenciji za novinare održanoj na bivšoj pisti aerodroma za poljoprivrednu avijaciju u Novoj Kapeli, gdje na prijevoz čeka 200 tona slame spremljene u velike rolo bale.

U aranžmanu Komore na u poplavama stradala područja već je dostavljeno oko 1300 tona stočne hrane. Ta dostava obavljena je uz pomoć donacija u gorivu i uz pomoć prijevozničkih tvrtki, kazao je Brlošić i podsjetio da su poljoprivrednici uložili znatna sredstva da bi pripremili donaciju. 'Pozivamo institucije i građane da financijski pomognu dostavu hrane. Uplate se mogu vršiti na poseban račun HPK koji je pod kontrolom Ministarstva poljoprivrede i s kojeg se sredstva troše namjenski', istaknuo je Brlošić.

Komora trenutno stočnu hranu prikuplja na petnaestak lokacija, a znatne količine žitarica još se nalaze na imanjima poljoprivrednika zbog nedostatka adekvatnog skladišta. Među onima koji su donirali stočnu hranu je i Kešerac Miroslav iz Siča.

'Ne znam što bih rekao, hrana tu stoji i propada. Ranije smo prikupili prvi dio žitarica i to smo sami odvezli. Sad smo prikupili drugi dio i očekujemo da tu pomogne država, jer to su naši ljudi. Mi otkidamo od naše stoke i darujemo, premda smo i sami teško skupili tu hranu jer kiša stalno pada', kaže Kešerac.

Koordinator HPK za Slavoniju Antun Vrakić istaknuo je kako je u ovom trenutku potrebno i oko milijun kuna da bi se uništio korov na poplavljenim područjima.

'Situacija je ondje teška, korov je sad visok dva metra. Trebalo bi ga uništiti herbicidima, što bi znatno olakšalo pripremu tla za jesensku sjetvu. Ministarstvo poljoprivrede krenulo je s malčiranjem površina. Držimo da to neće biti učinkovito. Za desetak dana korovi će ponovno krenuti, a kad poljoprivrednici počnu orati plugovi će se brzo štopati', rekao je Vrakić.