ZASTUPNIK U SUKOBU INTERESA

Šoji plaća u Saboru i naknada u općini

19.12.2008 u 09:16

Bionic
Reading

Predsjedništvo SDP-a odlučilo je predložiti Glavnom odboru stranke da se iz članstva izbaci saborski zastupnik Deneš Šoja

Iako nije izabran na listi SDP-a, nego kao predstavnik mađarske nacionalne manjine u 12. izbornoj jedinici i ima potpisan koalicijski ugovor sa Sanaderovim HDZ-om, vrh SDP-a smatra da je Šoja svojim djelovanjem u Saboru u više navrata grubo prekršio stranačku stegu i sam otkazao lojalnost stranci, piše Novi list

Posljednji put to se dogodilo zadnjeg dana ovogodišnjeg zasjedanja Sabora, u ponedjeljak, kada je pomogao HDZ-u da prikupi kvorum te je glasao za Zakon o golfu i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojima je SDP žestoko oponirao. Upravo taj postupak bio je izravan povod za pokretanje postupka izbacivanja iz stranke.

I dok vrh SDP-a želi isključiti Šoju, njegova matična stranačka organizacija u Kneževim vinogradima, gdje je načelnik općine, drži mu stranu. Iako je čelništvo stranke zatražilo od lokalne organizacije u Kneževim vinogradima da isključi Šoju još početkom godine kada se on odlučio na koaliciju sa Sanaderom, lokalni SDP-ovci, uglavnom mađarske nacionalnosti, taj su zahtjev ignorirali.

Štoviše, svom općinskom načelniku na zadnjoj su sjednici općinskog vijeća dodijelili paušal od dvije tisuće kuna za putne troškove i korištenje osobnog automobila u službene, općinske svrhe. Takav paušal suprotan je odredbama Zakon o sprječavanju sukoba interesa koji zabranjuje zastupnicima da uz saborsku plaću primaju ijednu drugu. Šoja, doduše, ima pravo na naknadu troškova, ali ne u obliku fiksnog iznosa, nego po ispostavljenim računima.

'Donedavno sam dobivao novac prema obračunu računa, ali mi je računovotkinja predložila paušal kao jednostavnije rješenje. Pokaže li se to protuzakonitim, vratit ćemo stari način isplate', kaže Šoja i objašnjava da je naknada koju uzima namijenjena službenim putovanjima u Baranji za potrebe općine te 'povremenim nužnim taksi vožnjama u Zagrebu, ako nešto iskrsne što treba obaviti za općinu'.

Činjenica je, međutim, da Šoja osim zastupničke plaće, dobiva od države još otprilike 350 tisuća kuna godišnje za potrebe političkoga rada te mu Sabor isplaćuje putne troškove za dolazak i odlazak sa saborskih sjednica. Pitanje je, dakle, koliko je opravdano da, uz velika saborska primanja koja su mu na raspolaganju za politički rad i putne troškove, uzima dodatnih dvije tisuće kuna mjesečno od Općine Kneževi vinogradi koja je, po njegovom vlastitom priznanju, toliko siromašna da nema novca za kupnju službenog automobila.