20. RUJNA U ZAGREBU

Sprema se veliki prosvjed protiv Vatikanskih ugovora

21.08.2014 u 15:28

Bionic
Reading

Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku, inicijativa Nisam vjernik i udruga Protagora pozvali su danas građane da im se za mjesec dana, 20. rujna, pridruže na Cvjetnom trgu u prosvjedu protiv Vatikanskih ugovora, koji nas, kako smatraju, pretvaraju u građane drugog reda

'Dođite da zajedno pošaljemo poruku vlasti i cijeloj državi da je došlo vrijeme raskidanja štetnih Ugovora sa Svetom stolicom, Ugovora koji hrvatske građane preskupo koštaju, Ugovora koji nam godišnje uzimaju više od milijarde kuna, Ugovora zbog kojih ste kao većina hrvatskih građana pretvoreni u građane drugog reda, u kmetove o kojima političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju bez uvažavanja vaše volje sklapanjem sporazuma iza zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti upravo zato što su odluke koje donose protivne vašim interesima. Zbog Vatikanskih ugovora nismo svi jednaki pred zakonom, Vatikanski ugovori omogućuju kleru privilegiran položaj pred hrvatskim sudovima i u javnim institucijama RH', stoji u pozivu sekularnih udruga.

Ako ne žele da o njihovoj intimi, reprodukciji u tijelima (medicinski potpomognuta oplodnja, upotreba kontracepcije), odgoju djece ('izborni' vjeronauk u javnim školama, uplitanje u predmete građanskog i zdravstvenog odgoja) odlučuje 'debelo povlaštena Crkvena hijerarhija' i ako ne žele 'preskupo plaćati da ih biskupi iz bjelokosnih palača poučavaju skromnosti i poniznosti', ako se protive licemjerju i političkom cinizmu, građani bi trebali doći na prosvjed, uvjereni su u sekularnim udrugama.

'Zamislite što je hrvatska država mogla učiniti s milijardama kuna koje su otišle na zidanje velebnih crkava, da je taj novac bio usmjeren nekamo drugamo? Bi li danas autoceste bile isplaćene? Bismo li imali modernu željezničku mrežu? Bismo li imali više škola, bolnica, vrtića? Bismo li imali više radnih mjesta? Bismo li izgradili više elektrana? Bi li nam plin i struja bili jeftiniji? Bi li porezi bili manji? Bi li vaša plaća bila veća?' pitaju se u udrugama.

Stoga sve pozivaju da se pridruže prosvjedu 20. rujna u 14 sati na Cvjetnom trgu. 'Neka 20. rujan bude festival sekularnosti Republike Hrvatske!' zaključuju.