BISER U JURJEVSKOJ

Misteriozan poslovni pothvat u grandioznoj vili na Gornjem gradu

21.08.2014 u 09:39

  • +12

Vila Lubienski

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Obnova jednog od najljepših zdanja na zagrebačkom Gornjem gradu, vile Živković-Lubienski u Jurjevskoj ulici, u finalnoj je fazi. Ovaj objekt, sagrađen kao ljetnikovac, ima iznimno zanimljivu prošlost. Ništa manje zanimljivi nisu ni vlasnici te stanari koji su živjeli u vili ili je samo posjedovali

U vili koja je sagrađena 1881. za podbana, baruna Jovana Živkovića, svojedobno je živjela i poznata hrvatska operna pjevačica Ruža Pospiš Baldani, bliska prijateljica bračnog para Tuđman. Kasnije ju je kupio kontroverzni Hrvoje Petrač da bi 2011. vlasništvo prešlo u ruke poduzetničkog bračnog para Bračun. Mediji su spominjali da su Anita i Bruno Bračun platili Petraču četiri milijuna eura za tada poprilično devastiran i zapušten objekt koji se proteže na parceli čija površina premašuje pet tisuća kvadrata.

Vila je zaštićeno kulturno dobro, a zaštićen je i park koji seže do Dubravkinog puta. Obnova objekta na samom je kraju. Potvrdila nam je to i vlasnica Anita Bračun, no nije željela otkrivati previše toga. Govorila nam je o bogatoj prošlosti vile, ali i velikoj sumnji koja se pojavila kod mnogih kada su krenuli građevinski radovi. 'Mnogi su mislili da će biti narušen originalni izgled objekta, no to se nije dogodilo jer smo u svakodnevnim konzultacijama s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode', kaže Bračun.

Na pitanje za što će služiti novoobnovljena gornjogradska vila, Bračun samo kratko kaže: za gospodarsku namjenu. Anita Bračun i njezin suprug Bruno Bračun vlasnici su marketinške agencije Media polis, a ona, sudeći prema podacima Poslovne Hrvatske, odlično posluje. U 2013. imali su dobit od gotovo deset milijuna kuna.

Koko i duhovi u vili Lubienski

U vili Lubienski prije obnove snimljen je i dio filma 'Koko i duhovi'. Kokova sestra Marica zatočena je u vili, a brat je spašava spuštajući je u košari preko balkona vile.


Vlasnici su bili svjesni da će činjenica da je kuća pripadala Hrvoju Petraču uvijek izazivati kontroverze, no kada su je kupili izjavili su: 'Bogata povijest vile Lubienski i njena ljepota trebale bi zasjeniti bilo kojeg vlasnika.'

A bogata povijest vile Lubienski svjedoči o nekadašnjem izuzetnom kulturnom i intelektualnom životu Zagreba. Projektant vile bio je poznati arhitekt Kuno Waidmann, a sagrađena je 1881. za podbana Živkovića. Trinaest godina kasnije vlasnikom je postao biskup Josip Juraj Strossmayer, a kupio ju je za svoju nećakinju Albertinu udanu pl. Adrowski. Kuću je naslijedila njezina kći Zlata, udana za grofa Lubienskog, pa ljetnikovac postaje vlasništvo te obitelji.

Grofica Zlata bila je kolekcionarka umjetnina, a pod svojim je krovom u Jurjevskoj 27 okupljala kulturnu i intelektualnu kremu. Posebice od 1934, kada joj sustanarka postaje poznata njemačka glumica Tilla Durieux. Ona je zbog muža Židova već tada pobjegla iz Njemačke te je svoj dom našla u Zagrebu i to kod Zlate Lubienski. Donijela je i svoju zbirku umjetnina, tako da je Jurjevska 27 postala poput malog, privatnog muzeja. Na zidovima su visjele slike Chagalla i Paula Kleea, a od brojnih i vrijednih eksponata u Zagrebu je ostala jedino Chagallova 'Dama s pticom' te se nalazi u Muzeju grada Zagreba.

Dvije prijateljice su nedjeljom prijepodne otvarale svoj dom ljubiteljima umjetnina, a u vili su se često odvijala i druženja, recitali i književne čitaonice. Godine 1955. Tilla Durieux se vratila u Berlin, a Zlata Lubienski umrla je 14 godina kasnije. Dio zbirke poznate glumice može se vidjeti u Muzeju grada Zagreba.