ŠTO NAM DONOSE?

Prva sjednica Vlade nakon ljetovanja

21.08.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Na prvoj sjednici Vlade nakon godišnjih odmora ministri će se baviti boravišnim pristojbama za sljedeću godinu i toplinskom energijom. Predložit će i proglašenje Dana sjećanja na Stjepana Radića

Možda su na ljetovanju proteklih 20-ak dana ministri shvatili da je boravišna pristojba od sedam kuna po danu trošak koji ipak utječe na budžete turista pa je Vlada za prvu sjednicu nakon odmora najavila da odustaje od ideje povisivanja boravišnih pristojbi. Zadržat će se, barem u 2015. godini, na cijeni do najviše sedam kuna po noćenju. Narednih godina najavljuju da bi pristojbu ipak mogli dizati za po 50 lipa.

Na dnevnom redu je i uredba o dopuni Zakona o tržištu toplinske energije. Vlada uvodi novu kategoriju sudionika na tržištu toplinske energije, odnosno djelatnost kupca toplinske energije.

Djelatnost kupca toplinske energije, stoji u obrazloženju, određena je kao djelatnost različita od energetske djelatnosti, a obuhvaća stručno upravljanje, rukovanje, održavanje unutarnjih instalacija, isporuku toplinske energije radi obračuna toplinske energije te izdavanje računa krajnjem kupcu. Kako je rok za sklapanje ugovora između kupca toplinske energije i ovlaštenih predstavnika suvlasnika istekao 1. lipnja, predlaže se da do sklapanja navedenog ugovora, djelatnost kupca toplinske energije obavlja postojeći opskrbljivač toplinske energije, a kako bi se nastavila isporuka toplinske energije i postigla sigurnost, pouzdanost i kontinuiranost opskrbe toplinskom energijom.

Raspravit će se izvješća o radu HERA-e i Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2013. te izvješća o radu Vijeća za elektroničke medije te Upravnog vijeća Hine. Vlada bi trebala i osnovati Povjerenstvo za suzbijanje neprijavljenog rada.

Vlada je najavila da će prihvatiti prijedlog HSS-ovog Branka Hrga da se proglasi Dan sjećanja na Stjepana Radića, i to 8. kolovoza.