BIT ĆE VESELO NA GRADSKOM VIJEĆU

Split ponovno dobiva 'partizansku' ulicu?

20.08.2014 u 15:48

Bionic
Reading

Više od dva desetljeća nakon masovnog ukidanja naziva svih 128 trgova, ulica škola i vrtića koji asociraju na razdoblje Drugog svjetskog rata, partizane i antifašizam, Split će idućeg tjedna vjerojatno djelomično ispraviti grešku. Na sjednici Gradskog vijeća raspravljat će se o imenovanju jedne od novih gradskih ulica po Prvom splitskom partizanskom odredu, postrojbi čijih je 24 pripadnika još 1941. godine strijeljano u Ruduši pokraj Sinja

Prijedlog je došao od Društva antifašista i antifašističkih boraca, a prihvatila ga je Komisija za imena ulica i trgova te spomenike, i to nekoliko mjeseci nakon što je SDP-ov gradonačelnik Ivo Baldasar uspostavio bliske odnose sa splitskim braniteljskim udrugama. One su odale počast antifašistima iz Drugog svjetskog rata, a udruge antifašista braniteljima iz Domovinskog rata, dok je gradonačelnik sve začinio prisustvujući na otvaranju spomenika poginulim pripadnicima Devete bojne HOS-a.

Nova splitska 'antifašistička' ulica nalazit će se u četvrti Mejaši, neposredno uz veliki trgovački centar u izgradnji i buduću stambenu zonu. Bit će duga oko 330 metara. Nije puno, pogotovo jer je po Splitskom odredu do dvedesetih bila nazvana jedna od glavnih gradskih prometnica (današnja Ulica Hrvatske mornarice), ali u Društvu antifašista su zadovoljni jer će Split konačno prestati biti jedini veći europski grad bez ulice ili trga s antifašističkim predznakom. Ističu i da većina strijeljanih mladića iz Prvog splitskog odreda čak nisu bili komunisti, već katolici koji su među prvima krenuli braniti svoj dom. Velik dio njih bili su nogometaši današnjeg Radničkog nogometnog kluba Split u vlasništvu braće Slavena i Joze Žužula.

Od petnaestak službenih prijedloga koje je ovo društvo uputilo gradskoj vlasti, samo jedan bi mogao biti uvažen. Prvotno se planiralo po Splitskom odredu nazvati današnju Vinkovačku ulicu u četvrti Plokite, gdje se nalazi i prigodna spomen ploča, no zbog velikog troška promjene naziva od toga se odustalo.

Da će temperatura na splitskom Gradskom vijeću u ponedjeljak porasti i da će se potrošiti sati na raspravu o ideologijama i prošlosti, već danas se može predvidjeti: na mršavom dnevnom redu tek je šest manje atraktivnih točaka, pa je imenovanje ulice praktički jedina na kojoj vlast i oporba mogu 'zakrviti'. Već je pronađen i konkretan povod: službeno je predloženo da nova ulica nosi puni naziv 'Prvog splitskog partizanskog odreda', dok bi na pločama s kućnim brojem pisao skraćeni oblik - 'Splitskog odreda'. Gradski HDZ negoduje.

'Smeta nas hitni postupak u gluho ljetno doba, a smeta nas i povijesna krivotvorina. Ta postrojba u nazivu uopće nije imala pridjev 'partizanski', koji joj je tek naknadno dodan. A ipak, čak i u komunizmu službeni naziv ulice nazvane po njoj bio je 'Splitskog odreda'. Nije sporno da treba odati pijetet mladićima koje su strijeljali fašisti, ali jedno je počast žrtvama, a drugo nametanje propale ideologije i krivotvorenje povijesti', kazao je za tportal šef splitskog HDZ-a Petar Škorić.

Gradonačelnik Ivo Baldasar je smiren: očekuje da će njegov prijedlog proći, a vjeruje i da ima podršku branitelja iz Domovinskog rata.

'Udruga antifašista u ime rodbine stradalih eksplicitno je tražila da se precizira da se radilo o partizanskoj postrojbi i mladićima koji su otišli u partizane. Radi se o odavanju pijeteta poginulima, kao što smo odali počast i za poginule pripadnike Devete bojne HOS-a u Domovinskom ratu. Ne treba politizirati ovo pitanje', poziva Baldasar.

Ključni će biti glasovi vijećnika Kerumovog HGS-a i nezavisne liste 'Za pametan grad' Marijane Puljak, a oni će se tek naknadno izjasniti.