INCIDENT U ŠIBENIKU

Pop zabranio pokop branitelja uz vojne počasti

07.09.2009 u 17:52

Bionic
Reading

Pravoslavni svećenik na šibenskom pravoslavnom groblju ovoga vikenda, prilikom pokopa Rajka Jovanovića, hrvatskog branitelja, Roma pravoslavne vjeroispovjesti, nije dopustio ukop uz vojne počasti, kao ni prekrivanje lijesa hrvatskom zastavom

'Već na samom početku pokopa svećenik nam je rekao da vojska nikako ne smije ući na groblje niti se lijes smije prekriti hrvatskom zastavom i tako prekriven unijeti na groblje i u crkvu. To je, naravno, izazvalo mučnu atmosferu i val nezadovoljstva nas koji smo došli na sprovod, a vojnici su, uz prosvjed, otišli ispred crkve i postrojili se. I časnici su negodovali jer, kako su rekli, to je prvi put da su došli odati počast po vojnom protokolu borcu koji se borio za ovu državu, a da su u tome onemogućeni na samom groblju. Ipak su odali počast uz lijes i napustili groblje', ispričao je za Jutarnji.hr 36-godišnji Aljoša Bauk, suborac pokojnog Jovanovića, koji je kao pripadnik 113. brigade HV-a punih pet godina bio na prvoj crti bojišnice.

Ostatak Jovanovićevih suboraca i malobrojna rodbina su, dodao je Bauk, na svoju ruku otvorili lijes i mrtvo tijelo prekrili hrvatskom zastavom.

'Učinili smo to da bi mu u smrti sačuvali dostojanstvo i odužili mu se za dane koje je s nama proveo na prvim crtama obrane u stvaranju hrvatske države. Nismo ni slutili da je takav incident uopće moguć i, nakon svega, žao mi je što smo ga pokopali na tom mjestu. Da smo pronašli ukopno mjesto na groblju sv. Ane, što nismo uspjeli, pokojni Jovanović bio bi sahranjen uz počasni plotun i sve vojne počasti', kazao je Bauk.

Aljoša Bauk


Oružane snage RH zaprimile su zahtjev člana obitelji pokojnog Rajka Jovanovića za pokop uz vojne počasti, sukladno redovitoj proceduri. 'Počasni vod došao je u planirano vrijeme na groblje gdje je bio predviđen pokop uz vjerski obred. Provoditelj vjerskog obreda pokopa (pravoslavni svećenik) nije se složio s dijelom protokola vojnog pokopa te je zatražio postupanje suprotno protokolu koji je definiran prilikom pogreba uz vojne počasti. Istodobno je dio nazočnih tražio održavanje pokopa uz vojne počasti, sukladno navedenom protokolu, pretpostavljamo suborci preminulog hrvatskog branitelja.

'S obzirom na navedene činjenice, zapovjednik je uvažio autoritet svećenika na groblju ne želeći narušiti običaje pravoslavne crkve, a kako bi ipak odao dužnu počast preminulom hrvatskom branitelju, održao je vojni dio protokola izvan groblja i time udovoljio zahtjevu za osiguravanje pogreba uz vojne počasti', stoji u propćenju načelnika Službe za odnose s javnošću Ministarstva obrane Gorana Grošinića.