MINISTARSTVO OŠTRO NEGIRA

Hrvatsko oružje kod ISIL-a? To je apsolutna laž, a i glupost!

18.08.2014 u 14:01

Bionic
Reading

'To je apsolutna laž, a i glupost', tim je riječima Ministarstvo vanjskih i europskih poslova prokomentiralo nove napise u svjetskim medijima o tome da je Hrvatska među državama koje su naoružavale džihadiste Islamske države

Naime bugarska novinska agencija Focus piše, navodeći diplomatske izvore, da je dio naoružanja Islamske države kupljen od istočnoeuropskih zemalja, među kojima spominje i Hrvatsku. Diplomatski izvor navodi da je Islamska država naručila protutenkovsko naoružanje, projektile, minobacače i komunikacijsku opremu iz Bugarske, Hrvatske, Rumunjske i Ukrajine.

Izvor tvrdi i da je transakciji oružja iz istočne Europe prema ISIL-u kumovao sam NATO, i to preko Turske. Oni su olakšali isplatu i dostavu oružja pod krinkom dostave humanitarne pomoći Siriji, tvrdi diplomatski izvor. Navodi se da je Hrvatska isporučila oklopna vozila i bacače granata.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova danas odlučno odbacuju ove navode šturom izjavom: 'To je apsolutna laž, a i glupost.'


Na društvenim su se mrežama prije samo dva mjeseca ponovno počele pojavljivati fotografije hrvatskog naoružanja, ali ovoga puta u rukama iračkih islamista. Bloger Eliot Higgins aka Brown Moses, koji je i prošle godine pokrenuo lavinu zbog pojave hrvatskog naoružanja u Siriji, prije nekoliko dana, pozivajući se na ISN (Islamic State News) i Alanbar News (odnosno profil na Twitteru koji koristi tzv. Islamska država Iraka i Sirije), napisao je na Twitteru: 'Hrvatski minobacači poslani sirijskoj opoziciji pojavili su se u propagandi slavlja povodom ISIS-ova preuzimanja Mosula.'

Informacije prema kojima se islamisti bore oružjem iz Hrvatske pojavile su se prije više od godine dana. Tada su objavljene i snimke pobunjenika u Siriji s hrvatskim puškama. Dio sirijskih pobunjenika pripada ISIL-u te su u međuvremenu svoju borbu kojom žele postići veliki kalifat prenijeli i na Irak.

Nakon što su se svjetski mediji u prvoj polovini 2013. raspisali o izvozu oružja iz Hrvatske za sirijske pobunjenike hrvatska je Vlada iz sigurnosnih razloga morala povući 97 naših vojnika s Golana.

Vlada je tada pustila u javnost dokument koji otkriva sve podatke o izvozu oružja u 2012. Na popisu nije bila Sirija, no jest Jordan. U ovu je državu Hrvatska izvezla oružja u vrijednosti 6,8 milijuna američkih dolara. U Jordan je tako izvezeno 380 komada bacača granata, a očito je riječ o modelu RBG-6 koji proizvodi riječka tvrtka Metallic. Izvezeno je i streljiva u vrijednosti 4,8 milijuna dolara, ali i 4800 rabljenih kalašnjikova.

Predsjednik Ivo Josipović potvrdio je tada kako je bio upoznat s izvozom oružja Jordanu te da Hrvatska ne može kontrolirati gdje će to oružje završiti, tj. kome ga je Jordan dalje prodao.